Evenemang

Folkmord på romer under Förintelsen

Välkommen till en fortbildning där du får kunskap om folkmordet på romer under Förintelsen och stöd till undervisning om hur synen på romer historiskt och i dag ofta präglas av fördomar.

ONSDAG 16 AUGUSTI, ONLINE

16 augusti
12:30-16:00
Digitalt på Zoom
Anmäl dig här: levandehistoria.se/16aug

Forum för levande historia och Sveriges museum om Förintelsen bjuder in till en digital fortbildningsdag för lärare på högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning.

Vi vill med fortbildningen bidra med kunskap om folkmordet på romer under Förintelsen och ge stöd till undervisning om hur synen på romer historiskt och i dag ofta präglas av fördomar.

Kunskap om det folkmord som drabbade den romska gruppen i Europa under andra världskriget är nödvändig för att förstå dagens situation för romer i Sverige och i andra länder. Fördomar och hat mot romer fanns innan kriget och de finns i dag. I vissa länder inom EU saknar stora delar av den romska minoriteten grundläggande mänskliga rättigheter och rättsskydd. Den nazityska politiken och propagandan pekade ut de individer som inte skulle få finnas i den nazistiska idealstaten. Tankegångar som återfinns idag i retorik och föreställningar om ”vi och dom”, vilka som ”hör hit” och vilka som inte anses ”passa in”.

För vem?
Du kan anmäla dig om du är:
– Verksam lärare på högstadiet, gymnasiet, folkhögskolan eller annan vuxenutbildning.
– Pedagog eller ungdomsledare inom tex civilsamhället.
– Allmänt intresserad och förbereder en studieresa till Förintelsens minnesplatser.

Evenemang online onsdag 16 augusti kl. 12:30-16:00 anordnat av Forum för levande historia och Sveriges museum om förintelsen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV