Nyheter

Journalist hittad hängd – misstänkt mord

Journalisten Griselda Blanco misstänks ha mördats efter att ha hittats hängd i sitt hem i Argentina den 21 maj 2023.

Den argentinska journalisten Griselda Blanco blev 45 år. Den 21 maj hittades hon hängd i sitt eget hem. Tecken på våld och blod på kroppen tyder på att hon blev mördad och att mördarna ville att det skulle se ut som självmord. Många röster höjs nu för att hennes död utreds och de ansvariga ställs inför rätta.

Griselda Blanco blev aldrig utbildad som journalist men lärde sig att använda radion och telefonen som megafoner. Hon sände podcasts, där hon informerade om det utbredda maktmissbruket och korruptionen i lokalsamhället, Curuzu Cuatia, i Corrientes, norra Argentina, nära Paraguay.

Hennes sjutusen följare på Facebook, Twitter och Instagram berättar att hon bland annat nyligen tagit upp kampen för att ge upprättelse åt Debora Serrano, en ung kvinna som avled på ett lokalt sjukhus, vilket enligt Blanco var ett exempel på de stora brister som finns inom den lokala hälso- och sjukvårdsinrättningen.

Blanco hade också avslöjat en hög polisofficer som hon ansåg var korrupt. Han hade därefter skickat henne ett hotfullt brev.

Många krav på att Blancos död utreds

Blancos två vuxna söner kräver att hennes död utreds och de vill se rättvisa.

Journalistförbundet i Corrientes kräver att mordet på Blanco undersöks som ytterligare ett bevis på hur hotade och utsatta kvinnliga journalister är. Förbundet vill även att regeringen tar initiativ till att stifta lagar som kan skydda och försvara kvinnor som arbetar som journalister.

RIPVG, Red Internacional de Periodistas con Vision de Genero, ett internationellt nätverk för att skydda hotade kvinnliga journalister kräver nu att de ansvariga för mordet ställs inför rätta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV