Evenemang

J! Talks: Tre dagar innan – Mira Teeman

FREDAG 2 JUNI, STOCKHOLM

J! Talks: Tre dagar innan – Mira Teeman
med efterföljande Shabbat mingel

Karin Brygger, Viktoria Parnell, Nina Halden
Moderator: Ricki Neuman

Fredag 2 june kl. 19:00

Konstakademien, Fredsgatan 12/hiss från Jakobsgatan 27c
Judisk kultur i Sveriges medlemmar rsvp: [email protected]
Icke medlemmar:https://billetto.se/…/j-talks-tre-dagar-innan-biljetter…

Varmt välkomna.

Mira Teeman (1926 – 2008) var tretton år när Polen invaderades och nitton när hon kom till Sverige. Då hade hon överlevt Łódźgettot, Bergen -Belsen och Auschwitz, men förlorat hela sin familj. I Sverige arbetade hon bland annat som översättare och författare. Elva år efter sin första kontakt med landet och språket debuterade hon på svenska med Tre dagar innan.
Hon skrev även romanen Lerbild av Rosa (Bonnier, 1958) och den barnlitterära fackboken Att leva i Polen (Esselte, 1980).

Tre dagar innan är en samling självbiografiskt inspirerade noveller om tiden innan, under och efter andra världskriget. Världen Teeman skildrar – den polskjudiska tillvaron under 1930- och 40-talet – är förlorad både temporalt och fysiskt, och verket genomsyras av en önskan att beskriva varje detalj av detta utraderade universum.

Tre dagar innan publicerades 1956 (Bonnier) och ges nu för första gången ut på nytt på Prosak Förlag med förord av Viktoria Parnell.

’Om ett dött barn kunde minnas sitt liv, måste det te sig just så som MiraTeeman skildrar det med klara färger oförmedlat bredvid varandra, med de vuxna som förbiilande gudar som syns endast till hälften och med en andlöshet över allt, en väntan på att livet ska börja. ….Mira Teeman är ett vittne från en sådan oförmedlad, brutal övergång. Det är, inbillar jag mig, därför hennes bok ligger under ett nästan visionärt ljus… Håller Mira Teeman vad hon i debuten lovar bör hennes insats i vår litteratur bli betydande.”
Olof Lagercrantz, DN

I samarbete med Prosak Förlag.

Evenemang fredag 2 juni kl. 19.00 på Konstakademien, Fredsgatan 12, Stockholm anordnat av Judisk kultur i Sverige och Prosak förlag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV