Nyheter

Kvinnorättskämpe blir kvinnostaty 

Staty av Elma Danielsson är gjord av skulpturen Linnéa Carlsson.

Journalisten, läraren, politikern och feministen Elma Danielsson får en staty uppförd efter sig i Malmö.

Elma Danielsson var en framstående person i den tidiga arbetarrörelsen i Sverige och gjorde betydande insatser för att främja kvinnors rättigheter inte minst som journalist.

Den 14 maj fick Elma Danielsson återigen ta plats i Malmö när statyn, som avbildar henne, skapad av Linnéa Carlsson invigdes.

Vägen hit började med ett intiativ av Eva Bonde, chefredaktör för tidskriften Historiskan, som initierade projektet via ett medborgarförslag.

– Att skulpturen av Elma nu invigs känns både overkligt och stort. Jag jobbar för att lyfta fram historiska kvinnor i mitt yrke och tycker att det är otroligt viktigt att de också syns i stadsbilden. Därför är jag väldigt glad och stolt över att Malmö nu äntligen får sin första staty av en namngiven historisk kvinna, säger Eva Bonde i ett pressmeddelande.

I den offentliga konstens värld är majoriteten av skulpturerna som skildrar historiska personligheter män.

Konstnären Linnéa Carlsson valde att avbilda Danielsson i en aktiv position och skulpturen, som är tillverkad i brons, visar Elma Danielsson när hon står och håller tal i Rörsjöparken.

Elma Danielsson
Elma Danielsson. FOTO: Wikimedia commons

Från år 1888 till 1936 verkade Danielsson i Malmö, där hon fann sin hemvist i kvarteren kring Möllevången. Hon spelade en betydande roll som en viktig medarbetare på tidningen Arbetet, där hon inte bara var journalist utan även en period fungerade som tidningens chefredaktör.

1901 valdes Elma Danielsson som den första kvinnan att sitta i Malmö arbetarkommuns styrelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV