Nyheter

Sånglegenden Tina Turner har gått ur tiden

FOTO: Chris Pizzello / TT.

Tina Turner, en av rockens stora sångare och mest karismatiska artister, med en karriär som sträckte sig över fem decennier, har dött vid 83 års ålder.

Tina Turner dog i onsdags i sitt hem i Schweiz efter en lång tids sjukdom.

Kvar lämnade hon efter sig ett otroligt musikaliskt arv inom rock och soul. Tina Turner var känd för sin elektriska scennärvaro och några av hennes största hits var The best, Proud mary, Private dancer och What’s love got to do with it.

Turners bortgång tillkännagavs också på officiella Instagramkonto ”Det är med stor sorg som vi tillkännager Tina Turners bortgång. Med sin musik och sin gränslösa passion för livet förtrollade hon miljontals fans runt om i världen och inspirerade morgondagens stjärnor. Idag säger vi hejdå till en kär vän som lämnar oss alla sitt största verk: hennes musik”.

I sin memoarbok från 2018, Tina Turner: My love story, beskrev Turner en rad hälsoproblem som hon hade hanterat sedan 2013, inklusive en stroke, tarmcancer och njursvikt.

Tina Turner föddes som Anna Mae Bullock den 26 november 1939 och växte upp i Nutbush, Tennessee. I sin memoar beskrev hon sin barndom där hon plockade bomull med sin familj och sjöng i den lilla stadens kyrkokör.

Turner hade en rad R&B-hits på 1960- och i början av 1970-talet tillsammans med sin dominerande och våldsamma make Ike Turner innan hon lämnade honom genom att fly från ett hotellrum utan pengar och utan att ta med sig något.

Av allt att döma var Ike Turner väldigt grym mot Tina, både personligt och professionellt ”När jag ser tillbaka inser jag att min relation med Ike var dödsdömd den dagen han kom på att jag skulle bli hans måltidsbiljett, hans pengar”, skrev Turner i My love story.

Hon blev tvungen att bygga om sin karriär på egen hand, bland annat genom att tjäna pengar på att sjunga i Las Vegas. Och det dröjde sedan åratal innan hon gjorde sin fantastiska comeback 1984 med sitt multiplatinum-album Private dancer. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV