Nyheter

Oro över islamsk dom bland transpersoner

Transpersoner i Pakistan under en protest i Karachi, lördagen den 20 maj 2023.

En federal islamisk domstol i Pakistan har kommit fram till att en lag som skyddar transpersoner mot diskriminering och som på andra sätt skyddar dem, är ”oislamisk”. Domslutet kan riva upp flera delar av en antidiskrimineringslagstiftning från 2018. Transorganisationer planerar att överklaga domen.

2018 röstade det pakistanska parlamentet igenom en lag som skyddar transpersoner från diskriminering och garanterar dem rätt att exempelvis ändra sitt juridiska kön. Lagstiftningen beskrivs som ”påfallande moderat” av tyska DW, särskilt med tanke på att landet varken erkänner samkönade äktenskap eller tillåter sexuella relationer mellan män.

I fredags slog en federal shariadomstol i landet fast att lagen från 2018 inte kan anses vara i enlighet med islamisk lag. Shariadomstolen slog bland annat fast att en person inte ska kunna byta juridiskt kön på grund av självidentifiering, att en person måste följa det biologiska kön som de tilldelats vid födseln. Inte heller ska officiella dokument, som pass eller körkort, kunna ändras från det biologiska kön som en person har tilldelats vid födseln.

Shariadomstolen framförde bland annat argument om att ett förbud mot diskriminering av transpersoner kan utgöra en risk för ”kvinnors integritet i vårt samhälle”. Domstolen slog dock fast att intersexpersoner ska garanteras alla grundläggande rättigheter i Pakistan, rapporterar DW.

Människorättsorganisationen The Human Rights Commission of Pakistan kallar shariadomstolens beslut för ett steg bakåt och menar att domslutet syftar till ”raderandet av en hel befolkningsgrupp och dess grundläggande rättigheter”. Även Amnesty International ställer sig kritiskt till beslutet och uppmanar den pakistanska regeringen att inte sätta upp hinder för transpersoner att ändra sitt juridiska kön, och menar att domen från i fredags är ett slag mot en redan utsatt grupps rättigheter i Pakistan.

– Det här beslutet kommer att ytterligare öka antalet våldshandlingar mot transpersoner, säger Shahzadi Rai från organisationen the Gender Interactive Alliance och Moorat Pride i Sindhprovinsen, rapporterar DW.

Enligt the Human Rights Commission of Pakistan mördades 19 transpersoner förra året.

Artikeln har tidigare publicerats i Tidningen Global

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV