Nyheter

Journalister riskerar dödsstraff i Iran

Nilufar Hamedi och Elahe Mohammadi.

Rättegången mot journalisterna, Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som var bland de första som dokumenterade det som hänt den kurdiska kvinnan Mahsa Zhina Amini som tagits till häkte för att hon burit sin hijab slarvigt och kort därefter avled, har inletts.  Journalisterna som häktades i september har sedan dess suttit isolerade i det ökända Evinfängelset.

Niloofar Hamedi tog bland annat en bild på Aminis föräldrar på sjukhuset när Amini låg i koma innan hon avled. Bilden lades ut på twitter och blev den första signalen till omvärlden att något inte stod rätt till. Medan Mohammadi bevakade Aminis begravning i den kurdiska staden Saqez, där protesterna inleddes.

I åtta månader har de hållits isolerade i det ökända Evinfängelset för att ha dokumenterat de inledande protesterna. Och i veckan inleddes alltså rättegången mot dem.

Måndagen 30 maj hölls rättegången mot Elaheh Mohammadi och under tisdagen hålls förhandlingarna i rättegången mot Niloofar Hamedi.

De två journalisterna har av det iranska styret bland annat anklagats för att ”samarbeta med främmande makt” och även för att vara CIA-agenter.

– Anklagelserna mot journalisterna Nilufar Hamedi (för bevakning av Mahsa-Zhina Aminis fall) och Elahe Mohammadi (för bevakning av protesterna i Saghez/Kurdistan) är rentav absurda, eller snarare bisarra. De anklagas för att vara ”utbildade agenter av den maffiotiska USA-regimen”, och att vara allt från agenter från ”CIA, MI6, Mossad till Saudi intelligence” – eller allt på en gång!, säger journalisten Sholeh Irani.

Enligt Irani är det ett paket av anklagelser och brottsrubriceringar som väcker mycket oro bland journalistkåren i landet och hos de två journalisternas anhöriga.

– Straffen för dessa påstådda brott kan leda till minst flera års långa fängelsestraff eller till och med avrättning, säger hon.