Evenemang

Textilkonstnär om Frida Kahlo 

LÖRDAG 3 JUNI, STOCKHOLM

Frida Kahlo var lika känd för sina färgstarka målningar som för sin personliga stil. I hennes garderob fanns traditionella mexikanska rebozos (sjalar), huipiles (broderade blusar) och enaguas (kjolar), men även korsetter målade med både religiösa och kommunistiska symboler. Vad säger textilierna och Frida Kahlos uttryck om kulturell identitet?

Välkommen till en visning med chilensk-svenska textilkonstnären och vävaren Mariana Silva Varela.

I utställningen Frida Kahlo – Her Photos möter vi den världsberömda mexikanska konstnären som är lika känd för sitt turbulenta liv och personliga stil som sina målningar. Frida Kahlos slående utseende var ett politiskt statement efter revolutionen i Mexiko 1910 där en ny nationell identitet växte fram. I hennes garderob fanns flera exempel på traditionella mexikanska rebozos (sjalar), huipiles (broderade blusar) och enaguas (kjolar), liksom korsetter målade med religiösa och kommunistiska symboler.
Vad berättar textilierna och Frida Kahlos uttryck om kulturell identitet, och hur kan man förstå de sätt som en identitet skapas och omskapas? Välkommen till en specialvisning med chilensk-svenska textilkonstnären och vävaren Mariana Silva Varela.

Mariana Silva Varela är utbildad vid Handarbetets vänners högre textila utbildning med väv som inriktning. Hon är också historiker, framförallt inom migrationshistoria. Hennes arbete har vuxit fram ur nyfikenhet för kulturell identitet och tillhörighet, och är även ett sätt att närma sig en svensk tradition och göra den till sin egen.

Läs mer om utställningen Frida Kahlo – Her Photos här: https://kulturhusetstadsteatern.se/…/frida-kahlo-her…

Fotograf: Karin Björkquist

Evenemang lördag 3 juni kl. 17.00 på Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV