Reportage

Demokrati A och O för polska kvinnorättsaktivister

Elżbieta Korolczuk (i mitten) tillsammans med andra polska kvinnorättsaktivister under landsomfattande regeringsprotester i Polen 4 juni 2023.

Den polska kvinnorättsrörelsen deltog i de landsomfattande protesterna mot den sittande högerregeringen. Inte för att de egentligen stöttar oppositionsledaren Tusk, men för att demokratin står på spel i landet och med den kvinnors rättigheter.

Den demonstration som den polske oppositionsledaren Donald Tusk hade kallat till den 4 juni blev till en landsomfattande demonstration med breda lager från samhället representerade.

En av dem som deltog var universitetslektorn och kvinnorättsaktivisten Elżbieta Korolczuk. Hon gick tillsammans med andra kvinnorättsaktivister från kvinnostrejksrörelsen.

– Även om jag inte är något stort fan av initiativtagaren Donald Tusk, så blev det en bred uppslutning och en demonstration som utvecklades till en landsomfattande protest mot den sittande högerregeringen, säger hon och tillägger:

– I nästa val kommer Polen stå inför ett vägskäl, där väljarna måste välja mellan demokrati – även i dess defekta och bristfälliga form – eller hårdnackat envälde.

Enligt Elżbieta Korolczuk är demokrati absolut nödvändigt i kampen för kvinnors rättigheter.

– Kvinnors rättigheter är vanligtvis lackmustestet på demokratins kvalitet, säger hon.

Det i sin tur förklarar varför den polska kvinnorättsrörelsen i stor utsträckning engagerar sig i olika pro-demokratiska protester, menar Korolczuk.

Demonstrationer i protest mot högerregeringen i Polen 4 juni 2023, i vilka kvinnorättsrörelsen deltog
Demonstrationer i protest mot högerregeringen i Polen 4 juni 2023, i vilka kvinnorättsrörelsen deltog.

Hon tillägger också att kvinnorättsrörelsen i Polen har engagerat sig starkt politiskt för att driva rätten till abort.

– I abortfrågan har vi fått Tusk att ändra inställning och prata för kvinnans rätt till självbestämmande och det är viktigt att vi följer upp det på nära håll för att se till att han står för det även fortsättningsvis, säger Elżbieta Korolczuk.

Kvinnor dör på grund av abortförbud

Flera polska kvinnor har dött på grund av den mycket strikta abortlagstiftningen i landet.

Den senaste var 33-åriga Dorota från Bochnia. Hon avled på sjukhus eftersom hon inte fick advekvat vård i tid. Kvinnan hade nekats tillgång till abort, vilket hade kunnat rädda hennes liv. Det skriver kvinnorättsaktivister på sociala medier.

”Hur många fler polska kvinnor måste dö i onödan för att detta ska förändras?”, skriver kvinnorättsaktivisterna i sorg och ilska efter det senaste dödsfallet.

Mycket står därför på spel inför höstens val.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV