Nyheter

HD i Indien mot avgörande kring samkönade äktenskap

Indien kan komma att legalisera samkönade äktenskap.

Samkönade äktenskap kan vara på väg att legaliseras i Indien. Under veckan har landets högsta domstol lyssnat till argumenten från båda sidor. Hbtqi-personer i Indien och i exil väntar spänt på högsta domstolens avgörande.

Högsta domstolen i Indien har hört alla sidor i målet efter att 18 gaypar lade fram ett förslag om att samkönade äktenskap ska tillåtas i Indien. Nu ska fem domare i Indiens högsta domstol ta ställning till förslaget.

Sedan 2018 har samkönat sex varit avkriminaliserat, men det har inte varit möjligt att ingå äktenskap.

Det var landets Högsta domstol som 2018 avkriminaliserade samkönat sex. Indiens kriminalisering av samkönat sex var en kvarleva från kolonialtiden och det brittiska styret. Fram till avkriminaliseringen kunde det ge upp emot 10 år i fängelse.

Att vara hbtq+ i Indien är – trots att det inte längre är kriminellt – mycket stigmatiserat. CNN berättar om Rayman Mathoda som år 2000 bestämde sig för att berätta om sin sexualitet för sina föräldrar, och bli tillsammans med sin flickvän Avantika Shahi igen. Hon bodde vid den här tidpunkten i USA och ville inte resa tillbaka till Indien och ingå ett falskt äktenskap med en man och leva i den lögnen.

Rayman Mathoda och hennes flickvän kom ut till sina familjer på distans genom att skriva ett mejl hem till dem i Delhi, Indien. Fram till denna punkt hade deras tanke och önskan varit att återvända till Indien och bygga ett liv tillsammans i sitt hemland. Men föräldrarnas reaktion – att ångra att hon fått resa till USA och förneka att hon skulle vara gay – fick Rayman Mathoda att stanna kvar i USA. Något som också spelade in i beslutet att inte återvända till Indien var möjligheten att göra karriär.

– Det var uppenbart för mig att det vid den här tiden inte hade varit möjligt för mig att ha ett högt uppsatt arbete eller framgång i Indien, säger hon till CNN.

Nu hoppas Mathoda och andra indier som lever i exil världen över på att en panel bestående av fem domare ska besluta sig för att legalisera äktenskap, och ta ytterligare ett steg för att avstigmatisera relationer som avviker från heteronormen.

Indiens konservativa och hindunationalistiska premiärminster Narendra Modi har sagt att äktenskap är något mellan en man och en kvinna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV