Nyheter

Sommarpodden Talet är tillbaka

Sommarpodden Talet är tillbaka.

För fjärde året i rad görs podden Talet 2023. Med denna sommarpodd vill StreetGäris utmana Sommar i P1 och bidra till bättre maktfördelning i samhället.

Enligt StreetGäris som ligger bakom podden blir årets Talet viktigt som ”kontrast mot det rasistiska narrativet” som de menar har präglat samhällsdebatten sedan valrörelsen 2022.

Maliha Khan, en av producenterna bakom Talet podcast, beskriver det som en podd med berättelser där fler kan känna igen sig.

Medan Mona Nechma, en annan av producenterna till Talet podcast säger såhär:

– Med Talet har vi velat utmana och omfördela makten i samhället, med en särskild känga till Sveriges radio. Efter fyra år hade vi hoppats att Bibi Rödöö som är programchef på Sommar i P1 hade tagit utmaningen på allvar.

Talet 2023 har premiär den 10 juli. Under perioden 10 till 17 juli släpps ett tal varje dag.

Medverkande talare 2023

10 juli: Gulhayat Mirzahmet, 26 år, från Stockholm talar om uigurernas öde och hur politiken på andra sidan världen drabbar hennes liv i Sverige. Eftersnackar med Anna Waara, förbundschef studieförbundet Ibn Rushd.

11 juli: Yasmin Omar, 20 år, från Göteborg berättar om hennes inre resa, sårbarhet och det transcendenta inflytande som ord kan ha på oss. Från en ilsken tonåring till en lycklig och inspirerad individ genom ordets kraft. Eftersnackar med poeten Yusuf Hussein.

12 juli: Modar Alhamdan, 24 år, från Umeå talar om konceptet att vara hemma och hur det känns att vara utan ett hem. Eftersnackar med skådespelaren Issa Homsi.

13 juli: Tala Alsaadi, 21 år, från Malmö berättar om sin och hennes flykt från Syrien och rasismen hon mött. Eftersnackar med Fayyad Assali, verksamhetschef Mentor Sverige.

14 juli: Mira Hedin, 20 år, från Borås talar om hur det är att leva som funktionsnedsatt i ett samhälle där det inte är norm. Eftersnackar med psykologen Hanna Wallensteen.

15 juli: Khulud Omar, 21 år, från Borlänge skriver ett brev till sin mamma, en hyllning till hennes hooyos resa genom livet. Eftersnackar med artisten Blen Tadesse.

16 juli: Fatema Vanat, 36 år, från Mariestad berättar om uteslutningen av den asiatiska minoriteten i Uganda 1972, en historia som många inte känner till men som präglat hela hennes liv. Eftersnackar med Parul Sharma, ordförande Amnesty international Sverige.

17 juli: Ramatoulie Gabbidon, 23 år, från Stockholm talar om sin uppväxt som ett icke-vitt maskrosbarn och hur det påverkat henne som barn och vuxen. Eftersnackar med föräldracoachen Mona Suleiman.