Krönika

Bidrag är en livlina

”Påståendet att bidrag skulle staplas på hög är antingen en medveten lögn eller ett bevis på extremt låg kompetens hos regeringen.” Maj Karlsson (V) om att regeringen vill införa ett bidragstak för försörjningsstöd.

För några veckor sedan deklarerade regeringen, med presskonferensen och allt, att de minsann inte tänkte låta någon sko sig genom att leva på försörjningsstöd. Här ska inga bidrag staplas på hög utan det ska löna sig att jobba. Nu ska de som åker snålskjuts i samhället få smaka på det riktiga livet. Göra rätt för sig som alla andra och ta ett hederligt arbete.

Under presskonferensen använder regeringen ett exempel om en familj med många barn. Detta för att vi ska förstå att det är familjer från en ”annan” kultur med en annan syn på plikt och arbete. Därför vill regeringen införa bidragstak så att det ska löna sig att ta ett riktigt arbete.

Att det inte är en dans på rosor att leva på försörjningsstöd vet alla som varit i den situationen och de som jobbar inom socialtjänsten. Påståendet att bidrag skulle staplas på hög är antingen en medveten lögn eller ett bevis på extremt låg kompetens hos regeringen.

Det är inte ett liv man väljer för att slippa jobba - det är en livlina.

I princip allt dras av. Kvar är det som kallas existensminimum, ja och det är precis vad det låter som. Exakt på kronan så mycket du behöver för att klara dig. Inte ett öre mer. Inte ens den mest ekonomiska och hårdnackade personen klarar att leva på så små marginaler under en längre tid. Det är inte ett liv man väljer för att slippa jobba – det är en livlina.

Att den som är ekonomiskt utsatt eller utrikes född, blir beskylld för att vara ett hot är inget nytt. Men kanske har det aldrig varit så accepterat som nu. Rasismen och klassföraktet har snarare spridit sig som en löpeld i samma takt som retoriken steg för steg förändrats. Nu är allt invandringens eller
de fattigas fel och få verkar bry sig om att granska alla lögner som sprids. Det är en effektiv metod som Sverigedemokraterna och dess marionettregering använder sig av.

Genom att demonisera och förnedra människor så får de folket att tro att flyktingar och fattiga är det stora hotet.

Genom att demonisera och förnedra människor så får de folket att tro att flyktingar och fattiga är det stora hotet. Då kan de själva riva ner välfärden, gräva upp våra demokratiska grundbultar och gläfsa i sig våra skattepengar
utan att någon ser.

Denna och tidigare regeringen har dessutom fattat en rad andra beslut som gör livet svårare för marginaliserade grupper i samhället. Bostäder har sålts ut, arbetsförmedlingar lagts ner och skolor har fått trolla med knäna för att få det att gå runt.

Välfärden skriker desperat efter resurser under denna ekonomiska kris men regeringen väljer att titta bort.

Välfärden skriker desperat efter resurser under denna ekonomiska kris men regeringen väljer att titta bort. Vi har också en skattepolitik som gjort att
Sverige är ett av de OECD-länder där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest de senaste decennierna. Allt för att de rikas tillgångar ska beskattas så lågt som möjligt.

Att Sverigedemokraterna och regeringen vill införa ett bidragstak för försörjningsstöd blir extra magstarkt när det nu visat sig att det i själva verket är politiken som lurat den som lever på försörjningsstöd. På flera 1000-tals kronor varje månad.

Sedan Reinfeldtregeringen och fram till dags datum så har försörjningsstödet räknats upp på ett lagvidrigt sätt. Genom att frångå den lagstadgade
beräkningsgrund som bygger på de kostnadsökningar som stödet ska täcka så har en barnfamilj förlorat över 6000 kr i månaden i 17 år.

Vi har nu KU anmält fem statsråd för att de ska förklara hur det kunnat bli så här fel.

Vi har nu KU anmält fem statsråd för att de ska förklara hur det kunnat bli så här fel. För det finns ju ingen som tror att våra styrande politiker skulle ha fuskat med försörjningsstödet?

Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson Vänsterpartiet