Krönika

SD kommer aldrig vara partiet för feminister

”Tidöavtalet är knappast en hyllning till feminismen, och efter nästa års EU-val har delar av högersidan utlyst att de också vill se ett Tidöavtal på EU-nivå. Det kan vi inte låta ske.” Carina Ohlsson smular sönder Sverigedemokraternas kvinnoflirt i Almedalen.

”Alla trovärdiga feminister borde vara Sverigedemokrater”. Så lät budskapet från Sverigedemokraternas Linda Lindberg i Almedalen. Men om man nu är ett parti för feminister, borde man då inte ha en partiledare eller gruppledare som kallar sig för feminist? 

Jag har vid många tidigare tillfällen lyft Sverigedemokraternas problematiska röstande i jämställdhetsfrågor i Europaparlamentet. De väljer att avstå eller rösta nej till frågor som hade stärkt aborträtten, arbetet med att stoppa mäns våld mot kvinnor, förstärkning av flickors och kvinnors rätt till en sexuell och reproduktiv hälsa. Anledningen är enligt dem att EU inte ska lägga sig i sådana frågor. Tyvärr kvarstår samma röstmönster på hemmaplan i Sverige. 

Den som lyssnade på Lindas tal i Almedalen kunde ta del av hennes ord om den ökade otryggheten för kvinnor, om gruppvåldtäkter, om våldet, om trakasserierna och om bristen på respekt gentemot kvinnor. 

Förra året anmäldes det i Sverige 9635 våldtäkter, det är mer än 1 våldtäkt i timmen, dygnet runt, året runt. I Europa uppskattas 7 kvinnor om dagen bli mördade av en man de har eller har haft en relation med. Att det utöver detta finns ett mörkertal vet vi om. 

Att vi har ett problem med våld mot kvinnor är jag och Linda Lindborg överens om. Men när Sverigedemokraterna och Lindberg får möjligheten att utveckla sitt resonemang om vad vi behöver göra för att stoppa våldet är svaret att stoppa invandringen. 

Det vore så enkelt om man som kvinna kunde utläsa vilka män som misshandlar och våldtar genom någons hudfärg, etnicitet eller kultur. Som kvinna hade det då varit enkelt att veta i vilka sammanhang du kunde känna dig trygg och i vilka sammanhang du inte kan vara det. Verkligheten är dock en helt annan. 

”… om vi menar att det enda svaret för att stärka kvinnors rättigheter finns i migrationspolitiken har vi redan missat målet om ett jämställt samhälle fritt från våld.”

Lindbergs resonemang är inte bara rasistiskt och problematiskt utifrån att hon skapar ett ”vi och dom”. Det är förnedrande mot alla de kvinnor som i alla tider, i alla samhällsklasser och inom alla kulturer blivit misshandlade och bemötta respektlöst. 

Det betyder inte att vi inte ska ta de osunda värderingar som finns inom vissa kulturer och som formar en hederskultur på allvar. Men om vi menar att det enda svaret för att stärka kvinnors rättigheter finns i migrationspolitiken har vi redan missat målet om ett jämställt samhälle fritt från våld. 

Om du är feminist på riktigt bör du alltså rösta på Sverigedemokraterna enligt dem själva. Trots att verkligheten är att varken Linda Lindberg eller Jimmie Åkesson vill kalla sig feminister. Trots att företrädare från deras partitopp står bakom trollfabriker som spridit kvinnohat. Trots att Sverigedemokraterna är överrepresenterade bland politiker med brottsregister. Trots att resultatet av 10 månader med regeringsinflytande inneburit minskade stöd till landets tjej- och kvinnojourer, borttagandet av den feministiska utrikespolitiken samt neddragningar och omprioriteringar av biståndspolitiken. Pengar som genom biståndet tidigare gått till att stärka flickors rätt att gå i skolan, kvinnors rätt till sin egen kropp och stödprogram till våldsutsatta kvinnor i krigsområden ska nu främst gå till handelsfrågor som enligt regeringen är biståndspolitiken nya fokusområde. 

Tidöavtalet är knappast en hyllning till feminismen, och efter nästa års EU-val har delar av högersidan utlyst att de också vill se ett Tidöavtal på EU-nivå. Det kan vi inte låta ske. 

Antalet exempel där vi kan visa på att inflytande från högerextrema partier innebär en tillbakagång för kvinnors rättigheter tar aldrig slut. Alla samhällsproblem har enligt dem minskad invandring som lösning, jämställdhet är inget undantag. 

Det är en retorik som bygger på en ovilja att ta sig an det riktiga problemet. Det enda den retoriken bidrar till är en ökad polarisering och ett ökat misstänkliggörande. Det är också en retorik som godtar sunkiga attityder och osunda machonormer som accepterar våld mot kvinnor som funnits bland män i Sverige i alla tider. 

För en feminist är frågan om jämställdhet högst upp på dagordningen varje dag. Det är din ledstjärna i alla politiska beslut. Som feminist bör du hitta politiska företrädare som har just den ledstjärnan innan du röstar i nästa EU-val. Bland Sverigedemokraterna kommer du dock kunna leta i all oändlighet utan att hitta den. 

Carina Ohlsson (S), feminist och Europaparlamentariker 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV