Nyheter

Moralpolisen ”tillbaka” på gatorna i Iran

Moralpolisen kontrollerar fortsatt kvinnor i Iran.

Förra veckan rapporteras en talesperson för polisen i Iran ha bekräftat att moralpolisen är tillbaka ute på gatorna i Iran. Detta för att kontrollera om kvinnor bär slöja och om medborgarna håller sig till lagar och regler. Många kvinnor menar dock att de alltid funnits där.

I september har det gått ett år sedan Mahsa Amini dog i häktet efter att ha tagits in för förhör av just moralpolisen eftersom hon inte bar sin slöja på rätt sätt. Efter det utbröt stora protester i landet till stöd för Amini och mot regimen. 

Men iranska kvinnor som deltagit i protester mot den iranska regimen under året och som brittiska Guardian har pratat med menar att moralpolisen har funnits där hela tiden.

– Jag var helt likgiltig inför nyheten att moralpolisen hade återinförts. Media i väst rapporterade länge om att moralpolisen hade tagits bort, men jag känner inte en enda iransk vän som någonsin trodde på det, säger en 22-årig student från Rasht i Iran till Guardian.

– De (moralpolisen) försvann aldrig utan fanns som säkerhetspersonal på universiteten eller civila ute på stan. Det världen ser av vad som händer här är bara en glimt. Allt ser helt normalt ut för dem som inte bryr sig om kvinnors rättigheter, men om du iakttar så finns de överallt, säger en annan kvinna.

– Vare sig regimen accepterar det eller inte, så kommer vi att gå ut på gatorna igen och det finns ingen väg bakåt. Vi planerar stora protester inför ettårsdagen för Mahsas död. Det kommer att ske fler arresteringar eller värre saker. Det är skrämseltaktik och vi kommer inte att vika oss för det, säger en tredje kvinna till Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV