Nyheter

Målfest när Sverige vann mot Italien

Amanda Ilestedt nickar i mål mot Italien på lördagen.

Sverige är klara för åttondelsfinal efter 5–0-segern mot Italien i lördags. Flera precist lagda hörnor av Jonna Anderson var nyckeln till succén – två av dessa träffade mittbacken Amanda Ilestedts panna som lika precist satte dem i nät. Ilestdt toppar nu skytteligan tillsammans med Brasiliens Ary Borges. Under söndagen chockade Colombia Tyskland genom att vinna med 2–1 bland annat genom stark insats av 18-åriga Linda Caceido.

– Det känns helt overkligt, helt sjukt. Kul. Det är kul att kunna hjälpa laget, säger Amanda Ilestedt efter matchen mot Italien, rapporterar Fotbollskanalen. Mittbacken, som med landslaget har spelat i VM både 2015 och 2019 hade inför årets VM-slutspel gjort åtta mål i landslagströjan. Nu har hon gjort tre VM-mål på två matcher. Ilestedt tackar Kosovare Asllani och Jonna Andersson för perfekt slagna hörnor:

–  Varenda boll kommer dit den ska så det gör det väldigt lätt för oss där inne, sedan vet vi att vi är starka inne i boxen, fortsätter hon.

Italien starkast inledningsvis

Men det var Italien som inledde bäst med flera farliga chanser i Sveriges andra gruppspelsmatch. Det svenska passningsspelet satt dåligt och det var överlag ett blekt landslag publiken fick se de första 20 minutrarna inne på Wellington Regional Stadium Wellington på Nya Zeeland på lördagsförmiddagen.

Men sedan släppte det. På en perfekt slagen hörna av Jonna Andersson var Amanda Ilestedt framme och nickade bollen i mål bakom den italienska målvakten i 39:e minuten. Därefter var Fridolina Rolfö framme och kunde med hjälp av sitt lår få in 2–0 bara fem minuter senare, och bara en minut efter det kunde Stina Blackstenius göra 3–0 innan halvtidsvilan.

Ny hörna, ny nick, nytt mål

Bara fem minuter in på andra halvlek var det dags för paret Jonna Andersson och Amanda Ilestedt igen. En ny perfekt slagen hörna från Andersson och ett lika bra avslut från Ilestedt gav Sverige ledningen med 4–0.

Därefter tappade Sverige mycket av passningsspel och koncentration på nytt, men bättrade sig på nytt längre in i andra halvlek. I 90:e matchminut gör inhopparen Rebecka Blomqvist mål efter att ha sprungit ifrån de italienska försvararna. Kyligt satte hon bollen i nätet och fastställde slutresultatet 5–0.

– Såklart jättekul att få göra mål och på det sättet, att få springa lite och att avsluten sitter också. Så det var en skön vinst, skönt att göra mål och det känns bra i dag, säger Rebecka Blomqvist till SVT efter matchen.

Ser ut att vinna gruppen

Tre av de svenska målen skedde på hörnor slagna av Jonna Andersson. Hon har ända sedan inför EM i England förra året tränat hårt på att slå hörnor.

– Det är en magnet mellan min fot, bollen och Amandas huvud. Det är klart att jag ser henne där inne, vi har fler spelare men nu känns det som att det är Amandas huvud jag ser, säger Jonna Andersson, rapporterar Expressen.

Sveriges tredje och sista gruppspelsmatch spelas på onsdag mot Argentina. Mycket talar för att Sverige vinner gruppen även om Italien kan hota, men då krävs en målrik seger mot Sydafrika.

Skrällseger för Colombia mot Tyskland

På söndagen chockade Colombia genom att vinna mot Tyskland med 2–1, och gick upp som gruppetta i grupp H. Artonåriga Linda Caicedo gav Colombia ledningen i 52:a matchminuten. Tyskland kvitterade i slutet av matchen genom en straff av Alexandra Popp. På tilläggstid kunde dock Colombias Manuela Vanegas göra 2–1 och skrällen, inför tillresta colombianska fans i Sydney, var ett faktum.

– Det här är något historiskt historiskt för oss. Vi har hela tiden känt stödet från fansen från vårt land. I dag spelade vi som ett hemmalag, sade assisterande förbundskapten Angelo Marsiglia efter matchen, rapporterar AP.

Tyska förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg berömde Caicedos mål, men menade att hennes lag inte höll tillräckligt hög nivå.

– Linda Caicedo är en fantastisk spelare, säger hon och fortsätter:

– Det var ett bra mål. Jag måste medge det. Men vi borde definitivt vara bättre. Vi borde hålla kvar bollinnehavet.