Nyheter

UN Women: ”Könsapartheid i Afghanistan”

Kvinnors fri- och rättigheter är extremt beskurna i Afghanistan två år efter att talibanerna tog makten.

Två år efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan råder ”könsbaserad apartheid” i landet. Kvinnor är bortskurna från att delta i de flesta samhällssektorer. Det skriver UN Women i ett uttalande.

”Vi ska låta kvinnor studera och arbeta även under vårt styre. Kvinnor kommer fortsatt att ha en aktiv roll i vårt samhälle”, så sade representanter för talibanerna vid en presskonferens kort efter att de tagit makten i landet den 15 augusti 2021.

Sedan dröjde det inte länge innan begränsningarna i flickors och kvinnors liv började. I dag är förtrycket av kvinnor och inskränkningen av kvinnors fri- och rättigheter bland det strängaste i världen.

Gymnasie- och resförbud

Det första beslutet att inskränka kvinnors fri- och rättigheter kom redan ett par veckor efter talibanerna tog makten och inför skolstarten. Endast pojkar var välkomna tillbaka till gymnasieskolorna.

Protesterna lät inte vänta på sig. Men trots några löften om att visst låta flickor fortsätta skolgången valde talibanerna en helt annan riktning.

Senare samma år kom ytterligare inskränkningar gällande skolgång och kvinnors möjligheter att resa och röra sig fritt.

Nya klädkoder för kvinnor

I maj 2022 infördes nya klädregler för kvinnor. Kvinnor skulle täcka hela kroppen från topp till tå.

I slutet av förra året förbjöds kvinnor att gå på universitetet, röra sig ute och arbeta på civilsamhälles organisationer.

I juli i år infördes ett förbud att fortsätta driva frisör- och skönhetssalonger. Alla salonger, ett av få ställen där kvinnor fortfarande kunde träffas, har tvingats stänga ner.

Sammanlagt handlar det om ett 50-tal påbud, inskränkningar och restriktioner som talibanerna har infört, och vilka inverkar på varje aspekt av kvinnors liv.

UN Women kallar det för ett ”massförtryck av kvinnor” och anser att det råder ett könsapartheid i Afghanistan två år efter talibanernas maktövertagande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV