Nyheter

Guatemala får vänsterpresident

Guatemala presidentval söndag 20 augusti 2023.

Vänsterkandidaten Bernardo Arévalo vann presidentvalet i Guatemala. Detta efter att ha besegrat socialdemokraten Sandra Torres i en andra valomgång. 

Det har aldrig tidigare hänt att två vänsterkandidater har gått till en andra valrunda i presidentvalet i Guatemala. 

Men den här gången blev det så efter att Arévalo, son till landets första demokratiskt valda president, Juan José Arévalo, som störtades i en kupp sex år efter att han hade valts till president år 1945, överraskande tog sig till en andra valomgång.

För socialdemokraten Sandra Torres var det tredje försöket och tredje gången hon lyckades ta sig till en andra valomgång utan att lyckas ta hem presidentvalet. Guatemala har aldrig haft en kvinna som president.

Mäktiga högerkrafter i ett land, som brottas med stora narkotikakarteller och utbrett våld, försökte allt de kunde för att ogiltigförklara valresultatet från den första valomgången den 25 juni.

I Guatemala, ett av världens mest ojämlika länder, har det aldrig hänt att ett parti kunnat regera utan stöd av den mäktiga ekonomiska eliten och militären. De styrande högerpartierna har historiskt anklagats för korruption och grovt maktmissbruk.

Bland den organiserade och historiskt exkluderade och diskriminerade mayabefolkningen hade man uppmanat till att felrösta – en slags proteströst – i den första valomgången. Felrösterna uppgick till rekordhöga 17 procent, en större andel röster än vad någon kandidat fick.

I söndagens val hade däremot mayafolken bestämt sig för att stödja Arévalo.

– Det här är folkets vinst och tillsammans ska vi bekämpa korruptionen, sade Arévalo under sitt segertal från huvudstaden Guatemala City.

Hans parti Semilla (Frö) var helt okänt i landet innan valet, men efter att flera presidentkandidater från urfolken och vänstersidan inte tillåtits delta i valet kom han som en bubblare. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV