Evenemang

Umeå filmfestivals utomhusbio ger  Ellos Eatnu/Låt älven leva

FREDAG 25 AUGUSTI, UMEÅ

Äntligen är det dags för Umeå Filmfestivals årliga utomhusbio!

För tionde året i rad arrangerar Umeå filmfestival utomhusbio. Som vanligt bjuder vi på kvalitativa filmer i Döbelns park i Umeå under en sensommarkväll. Filmvisningen startar i skymningen vid 21.00 – Ta med en filt eller stol att sitta på samt varma kläder. Försäljning finns på plats – men det är helt okej att ta med sitt eget snacks.

På repertoaren under kvällen är filmen Ellos Eatnu / Låt älven leva och 2022 års vinnare av vårt filmpris Storspoven Älskling.

Varmt välkomna till ännu en fantastisk biokväll i parken, som vanligt är det fri entré!

OM FILMERNA:
Älskling
12 min⎮ av André Vaara ⎮ språk svenska – textning engelska ⎮ Sverige 2022
Artonåriga Rosannas tillvaro som nybliven mamma på landsbygden är hopplös och ensam. När hennes festsugna vänner dyker upp en sommarkväll suddas gränserna mellan tonårsliv och mamma tillvaro ut. En film om att vara ung och samtidigt förälder, att klyvas mellan sitt barns och sina egna behov.

Ellos Eatnu – Låt älven leva
123 min ⎮ av Ole Giæver ⎮ språk samiska och norska – textning svenska ⎮ Från 11 år ⎮ 2023 Norge, Sverige
Den nyexaminerade läraren Ester flyttar hem till Alta där hon fått ett vikariat på en skola. För att bli accepterad av sina nya kollegor döljer hon sitt samiska ursprung, men inspirerad av sin kusin Mihkkal samlar hon mod att visa sin identitet. Genom honom engagerar hon sig i de pågående protesterna mot bygget av Alta-dammen. Utbyggnaden av älven har den norska staten fattat beslut om utan att ta hänsyn till det samiska folket vars samhälle riskerar att dränkas om dammen blir verklighet. Filmen baseras på verkliga händelser och genom Esters existentiella resa och politiska uppvaknanden får vi ta del av en historia som är lika brännande aktuell idag som 1978.
Trailer: https://vimeo.com/810888406

// Umeå Europeiska Filmfestival drivs av den ideella föreningen Folkets Bio Umeå med stöd av Film i Västerbotten, Umeå Kommun och Svenska Filminstitutet. //
// Filmpriset Storspoven delas ut varje år under Umeå Europeiska Filmfestival och är förutom äran och uppmärksamheten ett stipendie på 25.000 kr. Det går till den bästa filmen i sektionen Perspektiv från norr. Du kan anmäla din film fram till den 27 augusti och ha chansen att vara den tionde personen som får ta emot priset under UEFF 2023, läs mer på vår hemsida.

Evenemang fredag 25 augusti i Döbelns park i Umeå kl. 21 anordnat av Umeå filmfestival och Folkets bio Umeå.