Nyheter

Malin Björk lämnar EU-parlamentet

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Europaparlamentariker Malin Björk (V) har meddelat att hon inte kandiderar till omval till EU-parlamentet. Efter tio års engagerat arbete känner hon att tiden är inne att lämna över stafettpinnen till någon annan.

”Jag är så oerhört glad över att i snart tio år, ha fått representera Vänsterpartiet och alla våra väljare i EU-parlamentet. Det har varit en lycka att få arbeta med de feministiska frågorna, med miljö-och klimatfrågorna, och för en humanare europeisk flyktingpolitik”, skriver Malin Björk i ett inlägg på sociala medier.

Hon är extra stolt över att ha kunnat spela en viktig roll i mobiliseringen för kvinnors rättigheter i EU-parlamentets arbete, inte minst för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och aborträtten.

”Som öppen lesbisk och hbtqi-politiker har jag stått i framkant för att driva dessa frågor i en tid där auktoritära krafter ifrågasätter hela vår rätt att existera. Jag vet – och känner det inpå skinnet som många av oss gör i dag – att framtiden behöver fler som vågar stå upp mot dem som ger sig på kvinnors rättigheter, hbtqi-personer, mot de som försöker förminska mänskliga rättigheter, demokratin, mot de som ger sig på människor för deras religion eller bakgrund.”

Björk riktar ett särskilt tack till ”alla aktivister och partister” hemma i Sverige.

Men innan Malin Björk lämnar Bryssel återstår bland annat arbetet med EU:s reviderade anti-traffickingdirektiv, där hon är ansvarig.

EU-valet hålls i juni nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV