Nyheter

Sara Parkman får Ulla Billquist-stipendium

Sara Parkman får årets Ulla Billquist-stipendium.

Årets mottagare av Ulla Billquist-stipendiet är Sara Parkman.
”Jag är väldigt stolt och hedrad över att få verka i denna folkparksdrottnings tradition”, skriver Sara Parkman i ett inlägg på sociala medier.

Priset delas ut av Folkets Hus och Parker.

– Sara Parkman är en fantastisk musiker och konstnär som utvecklar, förnyar och omformar folkmusiken på ett sätt som inspirerar långt utanför de vanliga folkmusikkretsarna, säger Folkets Hus och Parkers vd Nina Andersson, i ett pressuttalande.

Enligt Andersson är Parkman med sin ”nyskapande blick riktad mot framtiden och samtidigt förankrad i det traditionella musikskapandet en utmärkt mottagare av stipendiet till folkparkdrottningen Ulla Billqvists minne.”

I motiveringen framkommer att Sara Parkman är en genombrytande allkonstnär och artist och som sådan har hon ”skapat ett helt eget konstnärligt universum.”

Hon beskrivs ha en egen grammatik och texter som ”refererar till E4:n, cigg och Västernorrland lika naturligt som till aftonbön och latinska uttryck”.

Sara Parkman är en artist, som enligt juryn, praktiserar det hon tror på. Till exempel som att göra saker tillsammans, vilket Parkman gör tillsammans med publik, andra musiker och andra konstnärer.

”När Sara Parkman sjunger känner man livet i sig.”

Ulla Billquist-stipendiet delas varje år ut till en kvinnlig artist som genom sitt artisteri berikar den svenska musikscenen. Prissumman är på 30 000 kr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV