Nyheter

Svensk damfotboll hyllas med skulptur 

Konstskulpturen Urd, Skuld och Verdandi – nornornas port är en hyllning till svensk damfotboll.

Svensk damfotboll ska få en egen skulptur. Konstgestaltningen som föreställer tre fotbollsspelare, som sträcker armarna uppåt bakåt mot varandra, symboliserar bland annat gemenskap och ska stå utanför Gamla Ullevi i Göteborg.

Det är konstnärerna Camilla Akraka och Linnéa Jonsson som får uppdrag att tillverka skulpturen som en hyllning till svensk damfotboll. I fokus står gemenskap, jämlikhet och nordisk mytologi.

— Det känns på tiden och ärofyllt och att få skapa denna plats för svensk damfotboll, säger de båda konstnärerna.

Gemenskap, glädje och kamp i fokus

Uppdraget till de konstnärer som var intresserade av att skapa skulpturen var att sätta gemenskap, glädje och kamp inom damfotbollen i fokus och samtidigt framhålla damfotbollens betydelse historiskt, nu och framåt i tiden.

De tre gestalterna i Akrakas och Jonssons skulptur är placerade så att de bildar en slags port, med tre in- och utgångar. Det är en symbol både för fotbollens kollektiva gemenskap och dess sociala sammanhang, menar konstnärerna.

— Den tredelade porten kan ses som en visuell och fysisk gestaltning av intersektionalitet, som är ett sätt att undersöka hur olika maktordningar samspelar i olika sociala situationer och sammanhang. Spelare kommer till planen från olika håll med olika ryggsäckar men möts och samverkar där och skapar en gemensam kraft som sträcker sig utanför planen och fotbollen. Vi har därför velat skapa ett inbjudande verk som är en plats att vistas i och kring, snarare än något man betraktar vid sidan av, säger Camilla Akraka och Linnéa Jonsson i ett pressutlåtande.

Skulpturen ska vara klar för invigning nästa år.