Nyheter

Spanska fotbollsspelarna vägrar landslaget

Spaniens stjärna Jennifer Hermoso med guldpokalen efter segern i fotbolls-VM 2023.

Fotbollsspelarna i det spanska damlandslaget, som nyligen tog VM-guld, vägrar landslaget. Detta så länge fotbollsordföranden Luis Rubiales är kvar. Laget kräver att han avgår eller sparkas efter att ha påtvingat stjärnspelaren Jennifer Hermoso en kyss efter VM-finalen.

Rubiales vägrar avgå och försöker förminska händelsen. Men på måndagen inleddes en förundersökning av händelsen och Rubiales ombads ta ett steg åt sidan.

Jennifer Hermoso har klargjort för sin syn på saken och backas upp av de andra spelarna i guldlaget och fler därtill.

– Jag skulle vilja förtydliga att jag, inte vid något tillfälle, samtyckte till kyssen han gav mig. Jag tolererar inte att mitt ord ska ifrågasättas, än mindre ord som jag inte har sagt”, skriver Hermoso.

Sammanlagt handlar det om 81 spelare som har skrivit under ett uttalande från spelarfacket, där det framkommer att ingen av dem kommer att spela för landslaget så länge ledningen är densamma.

Alle Eriksson, kulturarbetare och fotbollsskribent, skriver i ett inlägg på sociala medier att det här handlar om en ”djupare konflikt”. ”Under året som gått har flera spanska storstjärnor, så som Alexia Putellas, flera gånger framröstad som världens bästa spelare på damsidan, vägrat att spela i landslaget om inte villkoren för spelarna förbättras.”, skriver hon.

Enligt Erikssom ”är det hemskt, inte bara att klippen på övergreppet kan vevas om och om igen, utan också att vad som skulle vara ett av de spanska landslagsspelarnas största stund i livet förvandlas till något smutsigt bara för att en man, återigen, tar sig friheter med kvinnors kroppar. Inte ens som världens, just nu bästa fotbollsspelare, kan kvinnor få ha sina kroppar i fred.”

Sveriges landslagschef på damsidan Marika Domanski Lyfors kommenterar såhär:

– Luis Rubiales agerande i samband med VM-firandet är fruktansvärt och förkastligt och jag har full respekt och förståelse för de spanska spelarnas reaktioner.

Hon fortsätter:

– Men vad konflikten leder till, om det kommer att påverka det spanska lag som ska möta oss i Göteborg den 22 september är alldeles för tidigt att säga och inget vi ska spekulera i.