Krönika

”Rasism bakom Tidöpartiernas låtsade omsorg”

Annika Hirvonen är gruppledare och riksdagsledamot för Miljlöpartiet.

”Regeringen säger att det är komplicerat att höja dagersättningen. Det är lögn. Det är enkelt. Det räcker med pengar i höstens budget och ett beslut om att ändra siffrorna i den förordning som styr dagersättningens nivåer. Däremot är det säkert riktigt knepigt att höja dagersättningen för alla när man styrs av ett rasistiskt parti”, skriver Europaparlamentariker Annika Hirvonen (MP).

Jag satt mitt emot Zarah från Afghanistan i soffan. Vi har var sin son som är född 2015 och var sin dotter som föddes två år senare. Zarah sökte asyl och levde på dagersättning i flera års tid. Hon beskrev hur hon inte kunde köpa något. Aldrig något av det som hennes barn pekade på, som kompisarna på förskolan hade.

Alex från Ukraina beskrev samma känsla. Känslan när man som mamma aldrig kan köpa det som ens femåriga son ber om. En gång köpte Alex ändå äpplen till sin son. Sen lånade hon hundra kronor från en annan flykting för att ha råd med lite matolja. Hon ville så gärna ge sin son lite variation – att de skulle kunna variera kokt potatis med stekt potatis.

Dagersättningen för asylsökande har inte höjts på trettio år.

Dagersättningen för asylsökande och personer som får skydd enligt massflyktsdirektivet ligger på 71 kr för en ensamstående vuxen. För sammanboende är det 61 kr och för barn är den ännu lägre. Dagersättningen ska räcka till mat, kläder, resor, mediciner och läkarvård liksom hygienprodukter. Dagersättningen har inte höjts på trettio år.

Hur mycket havregryn får du för 71 kronor om dagen? Inga om du samma dag också ska ha råd att ta bussen tur och retur till en vårdcentral i Stockholm. Om du promenerar har du däremot 21 kr kvar. Det räcker precis till 1 kg Gyllenhammars havregryn. Om du är en normalviktig kvinna som sitter mycket stilla kan du äta dig mätt två dagar på det. Då har du 71 kr som du nästa dag kan köpa både tamponger, kläder, mediciner eller kanske ett äpple för. Är du däremot en ganska aktiv tonårspojke blir det bara 29 kr om dagen över för annat än havregrynen.

Människor som lever på försörjningsstöd har motsvarande 114 kr per dag. Det är 60 procent mer än nivån för dagersättning.

Hyckleriet är uppenbart när vi som land uttalar vårt stöd för den ukrainska folket, skickar vapen, pengar och annat bistånd samtidigt som vi låter barnen till dem som slåss mot Rysslands olagliga invasion av Ukraina leva långt under existensminimum

Hyckleriet är uppenbart när vi som land uttalar vårt stöd för den ukrainska folket, skickar vapen, pengar och annat bistånd samtidigt som vi låter barnen till dem som slåss mot Rysslands olagliga invasion av Ukraina leva långt under existensminimum, beroende av andra människors välgörenhet. Det är rent ut sagt ovärdigt. Jag har gång på gång krävt att regeringen agerar.

Regeringen tittar nu på den frågan. Man inser väl hur pinsamt det är att Sverige är sämre än alla andra nordiska länder vad gäller levnadsvillkor för ukrainska flyktingar. Men det man undersöker nu är alltså om man kan höja dagersättningen bara för ukrainare utan att samtidigt lyfta asylsökande från andra länder ur denna fattigdom. Och det blottar ett helt annat hyckleri. Den låtsade omsorgen om människor på flykt som man desperat försöker sminka på över Tidöavtalets rena rasism.

Men det går faktiskt inte att förklara för någon hur flyende från Afghanistan, Eritrea eller Sudan ska klara sig bättre i fattigdom än ukrainare. Maten blir liksom inte billigare för att huden är mörkare.

Regeringen säger att det är komplicerat att höja dagersättningen. Det är lögn. Det är enkelt att höja dagersättningen. Det räcker med pengar i höstens budget och ett enkelt beslut om att ändra siffrorna i den förordning som styr dagersättningens nivåer.

Däremot är det säkert riktigt knepigt att höja dagersättningen för alla människor när man styrs av ett rasistiskt parti.

Annika Hirvonen är gruppledare och riksdagsledamot för Miljöpartiet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV