Nyheter

Starka reaktioner mot våld mot kvinnor efter gruppvåldtäkt i Italien

Protester mot mäns våld mot kvinnor.

Under parollen ”Jag är inte kött” (”Io non sono carne”) sprider sig en protestaktion mot våld och sexuellt våld mot kvinnor i Italien. Detta efter ännu ett hemskt övergrepp – en gruppvåldtäkt där sju unga killar förgrep sig på en ung kvinna mot hennes vilja.

Det tycks inte vara någon hejd på övergrepp och våld mot kvinnor i Italien. Nästan dagligen rapporterar nyhetsmedierna om mord på kvinnor och sexuella övergrepp. Alltid som individuella fall. Mycket sällan som ett systematiskt våld orsakat av en djupt rotad machokultur.

Det mest uppmärksammade fallet den här sommaren är en gruppvåldtäkt i Palermo under vilken sju killar angrepp en 19-årig kvinna. Övergreppet ägde rum i juli och kvinnan har sedan dess fortsatt utsatts för enormt hat på sociala medier.

För några dagar sedan våldtogs en 12-årig flicka i en park i Caivano nära Neapel. Familjemedlemmar vittnar i italiensk media om att de utsätts för hat och hot efter att de anmält övergreppet. De har vädjat till premiärminister Giorgia Meloni att besöka området. Meloni ska enligt uppgifter i media resa till staden på torsdagen.

Många italienare vädjar till staten att skydda kvinnor. Men än så länge har åtgärderna från den sittande regeringen uteblivit.

Motreaktion mot mäns våld mot kvinnor

Som en motreaktion sprider sig nu en kampanj i sociala medier, i vilken det samlas underskrifter i protest mot det oerhört allvarliga och inte sällan dödliga och utbredda våldet mot kvinnor i landet.

Kampanjen syftar till att göra något för att få stopp på mäns våld mot kvinnor. I ett läge där staten har misslyckats fundamentalt med att skydda kvinnor från att dödas, våldtas och leva ett liv utan våld, menar initiativtagarna.

Många kvinnor vågar inte anmäla övergreppen. De är skräckslagna. Och det saknas skydd för de som vågar ta steget att anmäla en förövare. Dessutom tycks den sociala acceptansen vara utbredd. Få vågar sätta ner foten mot våld.

Hat och hot mot kvinnor flödar på sociala medier

Hat och hot mot de utsatta kvinnorna tenderar också att fortsätta spridas efter övergreppen. Inte minst via sociala medier sprids berättelser om våld och acceptans/beundran av desamma. Det är ”hämndporr” och grupper med killar som utbyter filminspelningar av kvinnor med varandra.

Nu vill initiativtagarna till kampanjen ”jag är inte kött” säga ifrån, nu räcker det!, skriver de i uppropet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV