Evenemang

Ideal firar 25 på folkteatern

LÖRDAG 11 NOVEMBER, GÖTEBORG

iDEAL firar 25 år som arrangör, skivbolag och plattform för experimentella, musikaliska uttryck. I kväll presenteras några av dessa stilar på scen; från techno och elektronisk dub till noise och improvisation.

Wolf Eyes
Wolf Eyes från Detroit gjorde noise-scenen nästan rumsren när de signades till skivbolaget Sub Pop (Nirvana etc) runt 2005. Ganska snart droppades de och fick fritt spelrum för sin råa, nakna och rytmiskt punkiga musik. De har släppt några hundra skivor, kassetter, CD:s och handgraverade dubplates och är i ständig utveckling. Wolf Eyes består av John Olson och Nate Young.

Skullflower
Skullflower bildades 1987 i London och fick snabbt en kultstatus i undergroundkretsar. Tidigt blandades Black Sabbath-riffande med oljud och rundgång och man släppte på lablar som Broken Flag, RRR och senare metalskivbolaget Neurot. Enda kvarvarande originalmedlem är Matthew Bower och ikväll kör han tillsammans med Samantha Davies som duo en hårt improviserad oljudsresa.

Mokira
Mokira är Andreas Tilliander som var Sveriges enda superstjärna inom den s.k. elektronikascenen i det tidiga 2000-talet. Hans minimala elektroniska musik drar inspiration från tysk dubtechno till reggae och industri. Som Mokira drar det än mer åt ambient och pulserande synthar.

Audrey Chen & Nick Klein
Audrey Chen från Chicago och numera baserad i Berlin ör känd för sin kompromisslösa röstimprovisation som ibland liknas med vad den franske mästaren Henrik Chopin sysslade med. Hon turnérar flitigt och spelar i en rad olika konstellationer. Chen arbetar också med elektronik och cello. Nick Klein från Brooklyn är också han baserad i Berlin och arbetar med en slags sönderfallande, elektroakustisk techno och med modulära synthar.

Christine Abdelnour
Christine Abdelnour från Libanon är saxofonist och spelar sitt instrument utan munstycke. Resultatet är minimalt, avskalat och extremt närvarande. Hennes andning blir musik, musiken hennes andning. Abdelnour improviserar flitigt med musiker världen över och är numera baserad i södra Frankrike.

Ideal firar 25 på folkteatern
LÖRDAG 11 NOVEMBER
Kl 19.00
Folkteatern, Göteborg
Evenemang.
Biljetter.