Nyheter

Landets enda satsning mot mäns våld läggs ner

Markus Antonsson har lett projektet IGOR.

Polisens lägger ner det framgångsrika pilotprojektet IGOR där polis och socialtjänst har samverkat och arbetat uppsökande för att komma åt mäns våld mot kvinnor.  Roks ordförande Jenny Westerstrand menar att nedläggningen är ytterligare en spik i kvinnofridskistan.

Polisens pilotsatsning mot mäns våld mot kvinnor, IGOR, läggs ner efter fyra år. Det meddelades på en presskonferens sent under fredag eftermiddag. Detta trots att projektet visat goda resultat, ökat anmälningsbenägenheten, fått fler förövare dömda samt prisats flerfaldigt för sina insatser.

Projektets målsättning bestod bland annat i att förhindra fler fall av dödligt våld, skapa robusta förundersökningar som leder till fällande domar och förebygga upprepat partnervåld och innebar bland annat att polisen och socialtjänsten har samverkat.

Anledningen till att IGOR läggs ner är oklar, men meningen är att samtliga enheter inom polisen ska kunna dra slutsatser av projektets resultat.

Så sent som i mars kom en utvärdering från Brottsförebyggande rådet som underströk projektets betydelse med titeln Samverkan som berikar.

Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, är skarpt kritiskt till beskedet:

– Ytterligare en spik i kvinnofridskistan. Av alls samverkansprojekt som vi har sett kunde väl den här satsningen få fortsätta att vara en pilot och spjutspets och modell för andra. Vi är rent ut sagt arga för detta – mycket arga för vi vet genom tät kontakt hur bra Igor har arbetat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV