Nyheter

Feministisk julmusikal berättar  ”sanningen om julen”

Tomtemor är fru till tomtefar har urpremiär i december.

I en nyskrivna musikalen Tomtemor är fru till tomtefar får vi höra tomtemors historia. Vem var hon? Är hon ännu en av de kvinnor som utförde stordåd men överskuggades av en man? Föreställningen har urpremiär i december på Aliasteatern i Stockholm.

Tomtemor är fru till Tomtefar är en föreställning med fyra kvinnliga skådespelare i ett växelspelar mellan sina privata jag och karaktärers roller.

I föreställningen får vi följa Katrin och hennes vänner i föreningen Nystana på deras resa från hobbyverksamhet till att bli julens stora hjältar. Eller vem var det egentligen som blev hjälten?

– Vår julsaga är en smällkaramell fylld av svängiga musikalnummer och oväntade överraskningar. En musikalisk komedi för dig som vågar utmana historien om uppkomsten av vårt traditionella julfirande. Så, om du önskar något mer än en klassisk julkonsert i år, då är Tomtemor är fru till Tomtefar den absolut bästa klappen! berättar Matilda Bördin, manusförfattare och regissör.

– Idén om Tomtemors historia började redan 2017. Vi pratade om att skapa en fiktiv ursprungshistoria om Julen. Var är kvinnorna i vår historia? säger Marcus Sturewall, grundare av Sture Walz musikaler.

Utifrån detta skapade han och Matilda musikalen Tomtemor är fru till tomtefar. Musikalen tar fasta på citatet “Bakom varje framgångsrik man står en kvinna” och nu är det dags att avslöja den fiktiva sanningen om julen.

– Den här berättelsen skulle handla om en av dem som hamnade bakom mannen. Samtalet kring denna julsaga pågick och flera år senare formades idén och formatet till en jazzig, smäktande källarmusikal som skulle ha mycket humor och rikta sig mot vuxna, berättar Marcus.

Musikalen Tomtemor är fru till tomtefar har urpremiär i december på Aliasteatern i Stockholm

På scen:
Ida Breimo
Ida Löfholm
Jessie Lewis Skoglund
Stina Gunnarsson
Sara Hermansson
Amanda Karström
Fredrik Edholm
Marcus Sturewall

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV