Nyheter

Stora geografiska skillnader vid separationer i Sverige

 Antalet skilsmässor sjunker visar nya siffror från SCB.

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har sjunkit i Sverige de senaste åren. Men skillnaderna är stora runt om i landet. Det visar ny statistik på kommunnivå från SCB.

I Norberg har skiljsmässor varit mer än tre gånger vanligare än i Habo – och av de tre största kommunerna är det vanligast i Malmö. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SBC.

Förra året var drygt 58 000 hemmaboende barn i åldrarna 0–17 år i Sverige med om att deras föräldrar separerade. Det motsvarar 3,3 procent av alla barn som i början av året bodde tillsammans med två  föräldrar.

– Såväl 2021 som 2022 var andelen hemmaboende barn med föräldrar som separerade något lägre än föregående år. Åren 2015 till 2020 var andelen mellan 3,6 och 3,8 procent, säger Karin Lundström, demograf på SCB.

Den genomsnittliga andelen för hela Sverige under perioden 2015–2022 är 3,6 procent. Men när statistiken bryts ner på kommunnivå framträder tydliga skillnader:
– Under 2015 till 2022 var det vanligast att hemmaboende barn var med om att föräldrar separerade i Norberg, Skinnskatteberg och Storfors. I Norberg var den genomsnittliga andelen de här åren 6,5 procent, säger Karin Lundström.

– I andra änden finner vi Habo, Lomma och Danderyd med andelar runt 2 procent. Åren 2015 till 2022 var det minst vanligt att hemmaboende barn var med om föräldrar som separerade i Habo. I genomsnitt rörde det sig om 1,8 procent.

Kommunerna där det var mest vanligt att hemmaboende barn (0–17 år) var med om att föräldrar separerade beräknat på genomsnittet 2015–2022
Norberg
Skinnskatteberg
Storfors
Degerfors
Munkfors
Jokkmokk
Filipstad
Älvkarleby
Bjuv
Orsa
Hedemora

Kommunerna där det var minst vanligt att hemmaboende barn (0–17 år) var med om att föräldrar separerade beräknat på genomsnittet 2015–2022
Ydre
Storuman
Mölndal
Täby
Jönköping
Härryda
Kungsbacka
Vaxholm
Älmhult
Sävsjö
         
Landets tre största kommuner ligger alla över riksgenomsnittet under perioden 2015–2022.
– Av de tre största kommunerna har Malmö varje år haft den högsta andelen barn som varit med om att föräldrar separerat, i genomsnitt 4,1 procent. Därefter kommer Stockholm med 3,9 procent följt av Göteborg med 3,8 procent.

Sett till hela riket är andelen separationer högre för barn med utländsk bakgrund än för barn med svensk bakgrund, även om skillnaderna mellan grupperna minskat de senaste åren. Andelen separationer är också högre för barn vars familjer har en lägre inkomstnivå jämfört med andra barn:
– Men i gruppen med lägst inkomstnivå är det vanligare att barn med svensk än utländsk bakgrund är med om separationer. I gruppen med högst inkomster är andelarna snarlika oavsett bakgrund, säger Karin Lundström.

LÄS HELA RAPPORTEN: Andel hemmaboende barn (0–17 år) vars föräldrar separerat under året, per kommun, 2015–2022

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV