Nyheter

Aborträttsaktivister nominerade till Sacharovpriset

Aborträttsaktivisterna Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera och Colleen McNicholas.

De tre aborträttsktivisterna Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera och Colleen McNicholas nominerades i veckan av EU-parlamentets vänstergrupp The Left till årets Sacharovpris.

– Dessa kvinnor slåss alla för kvinnors rättigheter i oerhört fientliga miljöer. Att de kommer från tre olika kontinenter visar hur denna feministiska kamp enar oss alla över hela världen, sa Malin Björk när hon presenterade kandidaterna i EU-parlamentets ansvariga utskott på onsdagen.

Polska Justyna Wydrzyńska dömdes i våras till åtta månaders samhällstjänst för att ha gett en kvinna abortpiller. I Polen råder det i praktiken abortförbud. Morena Herrera arbetar sedan länge för rätten till abort i El Salvador, där abort är totalt förbjudet.

Colleen McNicholas arbetar som gynekolog i USA och har vittnat i många sammanhang om farorna med att förbjuda abort. Idag är abort förbjudet eller kraftigt begränsat i 22 av USA:s delstater.

Bland de andra nominerade till priset finns Masha Jina Amini och Irans kvinnor, Aghanistans kvinnor, den ugandiska klimataktivisten Vanessa Nakate – och Elon Musk.

Vilka tre kandidater som går vidare till kortlistan avgörs i en omröstning i EU-parlamentet den 12 oktober. Den 19 oktober utses vinnaren och i december hålls en prisceremoni i EU-parlamentet i Strasbourg.

Sacharovpriset ses som en av EU:s viktigaste utmärkelser för att hylla dem som gör insatser för de mänskliga rättigheterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV