Nyheter

Svidande kritik mot budgeten

Elisabeth Svantesson tar sig fram med budgetpropositionen.

I veckan presenterade regeringen höstens budget. Kritiken har varit svidande. Sveriges kvinnoorganisationer beskriver den som ”ett rop från en svunnen tid som ingen saknar”.

”Regeringens budgetproposition är ett rop från en svunnen tid som ingen saknar. Istället för att satsa på välfärden vill finansminister Elisabeth Svantesson återvända till den åtstramningspolitik som vid varje ekonomisk kris har lanserats som absolut nödvändig men som gång på gång visat sig ha långsiktiga negativa konsekvenser för kvinnor, jämställdheten och tillväxten i samhället. ”

Så beskriver Sveriges Kvinnoorganisationer Tidöpartiernas höstbudget. De konstaterar också – i en omfattande analys – att regeringen visserligen skjuter till 50 miljoner för särskilda satsningar för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, men samtidigt minskas budgeten för särskilda jämställdhetsåtgärder med 30 miljoner. Nästa år blir nerdragningarna större.

Även fackliga organisationer har reagerat starkt. Bland annat varnar TCO:s ordförande Therese Svanström för en välfärdskris:

– Regeringen saknar en plan för var vi ska vara när det vänder. Med den budget som nu lagts fram blir det svårt för vård, skola och omsorg att behålla personal och vi riskerar att hamna i en värre välfärdskris när konjunkturen vänder 2025. Vi kan inte räkna med att medarbetare som sagts upp då kommer återvända. Regeringen lovade att inte lämna välfärden i sticket, men detta är inte tillräckligt.

Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Janine Alm Ericson noterar samma sak:

– Regeringen har sagt att man inte kommer lämna välfärden i sticket. Men det är exakt vad man gör med den här budgeten. Redan med den förra budgeten satte man skolor, äldreboenden och sjukhus i en otroligt tuff situation när man valde att inflationskompensera höginkomsttagare istället för att kompensera välfärden. Nu fortsätter man sin nedskärningspolitik. Det larmas om att skolor kommer behöva säga upp lärare och elevassistenter. Då väljer regeringen att sänka skatten på snus och på plastpåsar. Det är inte seriöst, sade Alm i Ericson på partiets presskonferens.

Även vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati varnar för en kris i skola, vård och omsorg:

– Vi har råd med en bra välfärd. Ändå närmar vi oss en välfärdskollaps, konstaterade han under budgetdebatten i kammaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV