Nyheter

Cinemafrica fyller 25 år

Maureen Hoppers, styrelseordförande i Cinemafrica.

Nordens största filmfestival för afrikansk kvalitetsfilm fyller 25 år. Sedan 1998 har Cinemafrica introducerat filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan för den svenska publiken. Jubileet kommer att uppmärksammas vid flera tillfällen under årets upplaga av festivalen som går av stapeln i oktober.

Sedan starten har Cinemafrica årligen bjudit in till filmfest där spelfilmer, kortfilmer och dokumentärer gjorda av filmskapare med afrikanskt ursprung visats. På så sätt har festivalen blivit en viktig arena för att förnya bilden av afrikansk film i Sverige.

– Den afrikanska filmscenen är mångfacetterad och nyskapande. Det kommer hela tiden nya filmskapare som utforskar olika uttrycksformer och filmiska grepp. Men filmerna når vanligtvis inte den breda biopubliken i Sverige. Därför är jag stolt över att vi, under så många år, har möjliggjort för svenska biobesökare att ta del av denna fantastiska filmvärld och på så sätt även bidragit till att diversifiera bilden av Afrika, säger Maureen Hoppers, styrelseordförande i Cinemafrica.   

Festivalen invigs den 20 oktober och under lite mer än en veckas tid kommer 25 olika filmer att visas, både premiärer samt andra utvalda filmer för att markera festivalens jubileum. Invigningen äger rum på biografen Skandia i Stockholm, efter det kommer Bio Rio vara festivalens främsta spelplats. I år kommer även barnfilmer att visas som en del av Barnens dag på Kulturhuset Stadsteatern, vilket är ett samarbete med konstkollektivet Southnorth.  
­

– Årets festival blickar tillbaka på de gångna 25 åren. Vad har hänt och var är vi på väg? Berättandet kommer att vara i fokus. Ett utforskande av berättandet och vilka uttryck det kan ta, samt vad de olika formerna av berättande har gemensamt. Förutom film kommer besökarna även kunna ta del av musik, performance och samtal under årets festival, berättar Mam Foon, festivalansvarig CinemAfrica.

Jubileet kommer att firas vid flera tillfällen under festivalen, bland annat med samtal i anslutning till filmvisningar samt en stor avslutningsfest. Nytt för i år är även att CinemAfrica instiftat ett hederspris som kommer att delas ut till konstnärer med stor betydelse för afrikansk film i Sverige.

Program- och biljettsläpp sker den 2 oktober. Årets upplaga av CinemAfrica pågår sedan mellan den 20 och 29 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV