Nyheter

Skolflicka dömd till 18 års fängelse i Saudiarabien

Kungens palats i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Den saudiska skolflickan Manal al-Gafiri var bara 17 år när hon greps förra året efter att twittrat stöd till samvetsfångar. Nu har hon dömts till 18 års fängelse i den senaste av en lång rad domar mot personer som har gett uttryck för sina åsikter på sociala medier.

Människorättsorganisationen ALQST rapporterade i fredags att den nu 18-åriga Manal al-Gafiri har dömts till 18 års fängelse för att ha postat stöd för samvetsfångar på Twitter (nu X). Enligt ALQST, som jobbar för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, dömdes hon i den saudiska antiterrordomstolen, Specialised criminal court, som länge har använts mot politiska aktivister liksom människorättsaktivister.

Enligt ALQST döms al-Garifi dessutom till ett 18 år långt reseförbud efter avtjänat fängelsestraff.Det finns tydliga paralleller mellan al-Garifis fall och tidigare domar mot kvinnor som har uttryckt sina åsikter på sociala medier.

Förra året dömdes shiamuslimska Salma al-Shehab till 34 års fängelse efter att bland annat ha uttryckt stöd för kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul. Också hon dömdes i antiterrordomstolen, efter att ha anklagats för att ha publicerat falska rykten.

Ett annat uppmärksammat fall är dödsdomen mot den pensionerade läraren Mohammed al-Ghamdi. Också han dömdes för åsikter han uttryckt i sociala medier, rapporterar Middle East Eye. Straffen har enligt Amnesty International blivit betydligt längre de senaste åren, något som kopplas samman med att kronprins Mohammed bin Salman tog makten och blev landets de facto-ledare 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV