Nyheter

Seger för aborträtten i Ohio

Abortförespråkare applåderar valresultatet i Columbus, Ohioa efter tisdagens resultat.

Väljare i Ohio i USA röstade på tisdagen för att skriva in rätten till abort i delstatens grundlag. Det ses som en stor seger för aborträttsförespråkare. Resultatet visar också att frågan fortsatt mobiliserar väljarna, något Demokraterna hoppas ska bidra till seger i nästa års presidentval. 

I och med tisdagens valresultat blir Ohio den sjunde delstaten i USA där väljarna har röstat för att skydda tillgången till abort efter att Högsta domstolen (HD) röstade för att riva upp grundlagsskyddet för aborträtten på federal nivå i juni 2022. Liknande omröstningar väntas äga rum i bland annat Arizona och Missouri nästa år, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Resultatet ses inte bara som en seger för aborträtten – Demokraterna har hoppats att frågan ska fortsätta engagera väljare, få dem till valurnorna och bidra till att partiet på nytt ska vinna presidentposten i nästa års val. 

Att få igenom förändringen i Ohio sågs som en stor utmaning eftersom delstaten kontrolleras av Republikanerna som i augusti försökte försvåra tisdagens grundlagsändring. Då fick väljarna ta ställning till ett förslag som syftade till att kräva en 60-procentig majoritet för att få igenom grundlagsändringar. Det förslaget röstades dock ner. 

Frågan om abort uppmärksammades stort i Ohio strax efter att Roe mot Wade revs upp sommaren 2022. Detta då en tioårig flicka som hade blivit gravid efter en våldtäkt tvingades resa till delstaten Indiana för att få abort där eftersom Ohio genom en så kallad triggerlag hade infört ett abortförbud efter sjätte veckan direkt efter HD:s beslut. Det förbudet överklagades dock, och hävdes under den rättsliga processen. 

I och med tisdagens resultat – som träder i kraft den 7 december kan abortförbud eller kraftiga begränsningar av aborträtten inte införas i delstaten. Grundlagen kommer nu att få en skrivning om ”en individuell rättighet till ens egna reproduktiva medicinska behandling”. Inklusive abort, preventivmedel och vård vid missfall, rapporterar BBC. Abort är tillåtet till den 22:a graviditetsveckan i Ohio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV