Nyheter

Familjer till gisslan vädjar att de ska släppas

Adina Moshe ses på en odaterad bild med sin man Anat Moshe (t v).

På tisdagen släppte Hamas ett videoklipp på en israelisk kvinna som hålls som gisslan. En av sammanlagt 203 personer som har först bort av Hamas och tagits till Gazaremsan, såväl gamla som unga, militärer som civila. En pappa vars dotter förts bort säger att han kämpar för henne genom dialog mer än genom ilska. Samtidigt pågår arbetet med att identifiera kropparna efter de 1 400 israeler som har dödats.

I videoklippet från i tisdags ses Mia Schem, en fransk-israelisk kvinna sitta på en säng medan hennes ena arm blir omlindad. I en intervju med CNN säger hennes mamma Keren Scharf Schem att hennes dotter ser vettskrämd ut:

– Men hon lever, säger hon till CNN, och förklarar att det ändå är en lättnad att se henne vid liv.

– Vi vädjar till världen att få hem min älskling, säger hon.

Hennes dotter är 21 år och var musikfestivalen i södra Israel när Hamas gick till attack. På festivalen hittades 260 döda kroppar, framför allt israeler men även personer av annan nationalitet eller med dubbla medborgarskap. Det sammanlagda israeliska dödstalet har nu stigit till 1 400.

Två bröder, nio månader gamla Kfir, och fyraåriga Ariel antas också hållas av Hamas i Gaza. På bilder som Hamas spred redan under helgen den 7 oktober ses deras mamma Shiri Bibas föras bort med sina små barn i famnen. Även hennes man, och hennes föräldrar fördes bort från kibbutzen Nir-Oz.

Vädjar om humanitär hjälp till gisslan

En annan som fördes bort är Adina Moshe, 72 år. Även hon syns på ett kort klipp, sittandes mitt emellan två Hamasmän på motorcykel.

– Först kunde jag inte titta på det, eftersom det var så upprörande, du kan se kidnapparna som dödade hennes man och som sätter henne på en motorcykel…och hon måste hålla i honom så att hon inte faller, säger Adina Moshes syskonbarn, Einav Moshe Barda till CNN i samband med en manifestation för de som har tagits som gisslan, utanför Hakirya, regerings- och miltärhögkvarteren i Tel Aviv.

Bland de israeliska familjerna vars nära har förts bort till Gaza har det riktats kritik mot den israeliska regeringen ur flera olika perspektiv. Ett är att de helt enkelt inte fick någon information eller kontaktades av myndigheterna förrän det hade gått flera dagar. Många kräver premiärminister Benjamin Netanyahus avgång.

Familjerna mötte på torsdagen brigadgeneralen Gal Hirsch som är regeringens representant för insatsstyrkan för den israeliska gisslan och de som fortfarande saknas. De framförde då krav på att alla gisslan måste föras i säkerhet, att man ordnar en humanitär korridor så att gisslan kan förses med nödvändiga mediciner och att regeringens information till drabbade familjer förbättras.

Det finns också anhöriga som kräver en fångutväxling – att Israel förhandlar med Hamas för att gisslan ska släppas fri i utbyte mot palestinska fångar som sitter i israeliska fängelser.

”Kämpar för Noa på mitt eget sätt”

En annan kvinna som har tagits som gisslan, 26-åriga Noa Argamani, sågs på en video som Hamas spred redan i samband med den blodiga attacken i södra Israel den 7 oktober. Hon hade också varit på musikfestivalen och på en kort filmsekvens ses hon på en motorcykel mellan två Hamas-stridande, hon sträcker ut sina händer mot sin pojkvän, båda fördes till Gaza. Hennes pappa Yakov Argamani berättar för den israeliska tidningen Haaretz att han och hans fru först fick höra om hennes bortförande via en vän till dottern som hade sett videon:

– Jag hoppades att bilden skulle vara suddig, att det var ett misstag. Jag mådde dåligt, säger han och förklarar att när han såg videon förstod han direkt att det var hans dotter:

– Det är ett sådant ögonblick då du bryter ihop, säger han och vädjar om att allt ska göras för att föra hans enda dotter i säkerhet och om förståelse för den förtvivlan familjer nu känner, och att ansvariga ska utgå ifrån det:

– Låt oss vara ärliga: I Gaza sörjer familjer sina barn också. Där oroar sig fäderna över sina barn också. De har också dödsfall. Vad kommer några fler döda åstadkomma? De lider, precis som oss. Detta är en mammas känslor. En pappas känslor. Detta är föräldrars, bröders, systrar, far- och morföräldrars känslor. Förstå dessa känslor, säger han till Haaretz, och lägger till:

– Jag kämpar för Noa på mitt eget sätt. Inte med ilska. Genom dialog.

Svårt arbete identifiera kroppar

Många israeler saknas ännu. Identifieringen av döda kroppar pågår, men det är ett enormt arbete som kräver både dna-prover, fingeravtryck och röntgenbilder av tänder, i många fall. Fortfarande på onsdagen fortsatte nya kroppar att anlända till den israeliska militärbasen Shura, rapporterar France 24. Omkring 90 procent av de 286 soldater som har dödats sedan den 7 oktober har identifierats, men knappt hälften av de civila har hunnit identifieras än. 

En av dem som har identifierats som död, efter att hon hade rapporterats saknad är Yahel Sharabi, 13 år. Inledningsvis misstänkte man att hon hade förts bort av Hamas från kibbutzen Be’eri där hon bodde med sin mamma Lianne Sharabi. Även mamman dödades i attacken och både hon och hennes två döttrar är också brittiska liksom israeliska medborgare. Yahel Sharabis 16-åriga syster Noiya Sharabi, och hennes pappa Eli Sharabi är ännu försvunna, rapporterar The Guardian.

B'Tselem: Civila får inte bli förhandlingsbrickor

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem uppmanar Hamas att släppa gisslan som hålls i strid med internationell rätt, och att ”genast låta dem återvända till sina hem och sina familjer. Under inga omständigheter får civila utnyttjas som förhandlingsbrickor.”, skriver organisationen.

B’Tselem uppmanar samtidigt den israeliska regeringen att göra allt i sin makt för att få till stånd att gisslan släpps, något organisationen menar att regeringen brister i och varnar för att officiella uttalande verkar prioritera att slå mot Hamas vilket ”väcker allvarlig oro för att Israel inte har någon intention att arbeta för ett avtal och är villigt att lämna gisslan åt sitt öde”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV