Evenemang

Fackeltåg till minne av kristallnattens offer

TORSDAG 9 NOVEMBER, GÖTEBORG

9 november samlas vi utanför Stora Teatern 18.00 med avgång 18.30 till Gustaf Adolfs torg där vi kommer lyssna på tal och musik tillsammans. Facklor kommer att delas ut på plats.

När vi den 9 november minns Kristallnatten är det viktigt att komma ihåg att denna fruktansvärda händelse inte kom som en blixt från klar himmel.

Tvärtom blev den antisemitiska diskrimineringen, den hatfyllda retoriken och det organiserade våldet stegvis värre efter nazisternas makttillträde, som genom Nürnberg-lagarna 1935. Judar förlorade då sina medborgerliga rättigheter, sina medborgarskap, sin rösträtt, och äktenskap mellan judar och icke-judar förbjöds.

Det som kommit att kallas Kristallnatten var del av en flera dagar lång pogrom, och inledningen på Förintelsen. Under natten mellan 9 och 10 november 1938 mördades 400 judar, 1 400 synagogor och bönehus förstördes, medan ungefär 7 500 judiska butiker vandaliserades. Skyltfönster krossades, affärer plundrades. Även hus och lägenheter som ägdes av judar angreps. Dessutom greps 30 000 judar och dessa skickades till koncentrationsläger som Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Strax efter pogromen, den 15 november, fick inte judiska barn gå i skolan längre och under december månad samma år fick judar inte längre tillträde till många offentliga platser.

För att hedra minnet av dem som utsattes för denna ohyggliga tragedi, som antingen mördades eller tvingades leva med traumat, räcker det inte bara att minnas utan också kämpa för att det aldrig får hända igen. Ingen ska behöva uppleva den förföljelse och det besinningslösa våld dessa människor utsattes för.

Tyvärr finns det krafter i vårt samhälle som utmålar vissa grupper av människor som syndabockar, för att avhumanisera och förvägra dem deras rättigheter. Diskussionen om hur vi ska förhålla oss till de många människor som idag befinner sig på flykt visar en oroväckande historielöshet. Makthavare går mer och mer mot att behandla asylsökande och papperslösa som brottslingar med fängelseliknande migrationscenter, angiverilag och dylikt. De gör också allt i sin makt för att kunna utvisa människor till odemokratiska länder där de sannolikt kommer att förföljas, exempelvis alla de hazarer migrationsverket vill utvisa till talibanernas terrorvälde.

Är vi inte försiktiga riskerar Kristallnattens offer att glömmas bort, och historien att upprepa sig. Genom vår kamp hedrar vi minnet av alla som dött, och på så sätt lever de vidare genom oss. Aldrig mer en Kristallnatt.

Fackeltåg till minne av kristallnattens offer
TORSDAG 9 NOVEMBER
Stora Teatern
Kl: 18.00
Evenemang av 9 november-kommittén Göteborg
Stora Teatern

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV