Evenemang

Fackeltåg till minne av kristallnattens offer

TORSDAG 9 NOVEMBER, GÖTEBORG

9 november samlas vi utanför Stora Teatern 18.00 med avgång 18.30 till Gustaf Adolfs torg där vi kommer lyssna på tal och musik tillsammans. Facklor kommer att delas ut på plats.

När vi den 9 november minns Kristallnatten är det viktigt att komma ihåg att denna fruktansvärda händelse inte kom som en blixt från klar himmel.

Tvärtom blev den antisemitiska diskrimineringen, den hatfyllda retoriken och det organiserade våldet stegvis värre efter nazisternas makttillträde, som genom Nürnberg-lagarna 1935. Judar förlorade då sina medborgerliga rättigheter, sina medborgarskap, sin rösträtt, och äktenskap mellan judar och icke-judar förbjöds.

Det som kommit att kallas Kristallnatten var del av en flera dagar lång pogrom, och inledningen på Förintelsen. Under natten mellan 9 och 10 november 1938 mördades 400 judar, 1 400 synagogor och bönehus förstördes, medan ungefär 7 500 judiska butiker vandaliserades. Skyltfönster krossades, affärer plundrades. Även hus och lägenheter som ägdes av judar angreps. Dessutom greps 30 000 judar och dessa skickades till koncentrationsläger som Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Strax efter pogromen, den 15 november, fick inte judiska barn gå i skolan längre och under december månad samma år fick judar inte längre tillträde till många offentliga platser.

För att hedra minnet av dem som utsattes för denna ohyggliga tragedi, som antingen mördades eller tvingades leva med traumat, räcker det inte bara att minnas utan också kämpa för att det aldrig får hända igen. Ingen ska behöva uppleva den förföljelse och det besinningslösa våld dessa människor utsattes för.

Tyvärr finns det krafter i vårt samhälle som utmålar vissa grupper av människor som syndabockar, för att avhumanisera och förvägra dem deras rättigheter. Diskussionen om hur vi ska förhålla oss till de många människor som idag befinner sig på flykt visar en oroväckande historielöshet. Makthavare går mer och mer mot att behandla asylsökande och papperslösa som brottslingar med fängelseliknande migrationscenter, angiverilag och dylikt. De gör också allt i sin makt för att kunna utvisa människor till odemokratiska länder där de sannolikt kommer att förföljas, exempelvis alla de hazarer migrationsverket vill utvisa till talibanernas terrorvälde.

Är vi inte försiktiga riskerar Kristallnattens offer att glömmas bort, och historien att upprepa sig. Genom vår kamp hedrar vi minnet av alla som dött, och på så sätt lever de vidare genom oss. Aldrig mer en Kristallnatt.

Fackeltåg till minne av kristallnattens offer
TORSDAG 9 NOVEMBER
Stora Teatern
Kl: 18.00
Evenemang av 9 november-kommittén Göteborg
Stora Teatern

Evenemang

Call to action: En temavecka mot våldet

4–7 DECEMBER, STOCKHOLM

Det pågående våldet rubbar tryggheten i vår vardag och påverkar de flesta människor. Det är nog nu. Låt oss tillsammans kraftsamla och mötas för att stå upp mot våldet. 
Vecka 49 arrangerar ABF Stockholm temaveckan Call to action, där vi kommer att låta olika perspektiv belysa en gemensam fråga: vad kan civilsamhället göra för att motverka våldet?

Programmet börjar sätta sig och dagarnas olika teman är spikade. Ett stort antal relevanta organisationer och aktörer har visat intresse och kommer att delta i presentationer, panelsamtal och andra samtal.
OBS! Fler och mer detaljerade programpunkter publiceras löpande, här och i våra sociala medier. Ändringar kan förekomma!

Måndag 4 december  

Våldets påverkan på samhället – Katasalen kl 18.00-20.00
Seminarium och panelsamtal tillsammans med Varken hora eller kuvad och ROKS
Vilka effekter och konsekvenser ser vi av det ökade våldet? Vilken påverkan har det på unga, på kvinnor och på framtida generationer? 

Medverkande:
Amineh Kakabaveh, ordförande Varken hora eller kuvad
Jenny Westerstrand, ordförande ROKS
samtalet leds av Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm
Vad är det för fel på männen?  – Sandlersalen kl 18.00-20.00
När 83 procent av alla våldsbrott begås av män behöver vi agera. Vi behöver utmana och i grunden förändra definitionen av begreppet manlighet, omkullkasta normer och orka blicka framåt. Men hur, och mot vad? 
mer info kommer

Tisdag 5 december 

Hur kan civilsamhället bidra till att vända våldsutvecklingen? Katasalen kl 18.30-20.30
Seminarium och panelsamtal tillsammans med NOD, BRÅ, Fryshuset och Utbildningsförvaltningen
Samhället behöver gå samman och gemensamt agera för att minska det dödliga våldet. Men hur gör vi det tillsammans med våra gemensamma kraft på effektivast sätt och vilka möjligheter och gemensamma processer finns? 
Skolan är en viktig arena för att förebygga våldet. Hur tryggar vi våra unga och håller dem borta från den rekrytering in i gängkriminalitet? 

Medverkande:
Jeremija Isakovic, projektledare NOD
Mesir Taki, handläggare GVI-strategin på BRÅ
Susanne Tidestrand, samordnare för våldsprevention på Utbildningsförvaltningen
Fryshuset
samtalet leds av Anna Ekström, ordförande ABF Stockholm
Hej, jag heter Ali! Palmesalen kl. 19:00-19:45
Författarföreläsning med KRIS om att komma ur gängkriminalitet
Medverkande:
Ali Reuanen, författare

Onsdag 6 December 

Poesi- och författarkväll med Kollektiv sorg och Alexandra Pascalidou Z-salen kl 18.00-20.00
Om sorgen det dödliga våldet lämnar bakom sig. Om de ensamma mammorna och de frånvarande papporna, om det varierande människovärdet och om våldet i våra fattigaste förorter.
Medverkande:
Alexander Zadruzny och Ramatoulie Gabbidon från Kollektiv Sorg
Alexandra Pascalidou, journalist och författare

Lokalt motstånd och organisering mot våldet Katasalen kl 18.30-20.30
Seminarium och panelsamtal med Folkets Husby, Kollektiv Sorg och Rädda Barnen
Hur skapas trygghet i områden där trygghet saknas? Hur erbjuder civilsamhällesorganisationer stöd till de drabbade? Hur utnyttjas lokalsamhällets krafter och resurser, och framför allt: vad är det som saknas? 
Medverkande:
Alexander Zadruzny, Kollektiv Sorg
Soar Ali, processledare ”På lika villkor”, Rädda Barnen
Alexandra Pascalidou, journalist och författare
Emma Ström, processledare Folkets Husby
samtalet leds av Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm

Torsdag 7 december

Våld i hederns namn och metoden ”Rum för stöd: ett liv fritt från våld”
Feministisk våldskunskap i teori och praktik. 

Presentation och samtal med Terrafem
Medverkande:
Åsa Eldén, sociolog och forskare på Uppsala universitet
Bernardita Núñez, Generalsekreterare på Terrafem

Film: Vänd oss inte ryggen
Filmvisning och samtal/workshop tillsammans med Fryshuset
Medverkande: Maria Bolme, Fryshuset

Evenemang

Julmarknad på ArtWrk Factory

2–3 DECEMBER, VÄSTERÅS

Välkommen på ArtWrk Factorys julmarknad med konst och hantverk – måleri, grafik, keramik.

Vi bjuder på glögg och pepparkakor.

Öppet: Lördag 2 december och söndag 3 december kl 11-17

Regattagatan 13-15 Södermälarstrand, Västerås

Evenemang

SAK bjuder in till filmvisning av Osynliga flickan

FREDAG 1 DECEMBER, STOCKHOLM

Den Osynliga flickan har något att säga om Afghanistan, om hur kvinnor och flickor tvingas leva under talibanerna. SAK bjuder in till filmvisning på Folkets Bio Zita i Stockholm.

Osynliga flickan är en animerad film om 11-åriga Parvana som bor med sin familj i talibanernas Kabul i Afghanistan. När hennes pappa fängslas klär Parvana sig som en pojke och ger sig ut på ett uppdrag för att rädda familjen.

En introduktion till filmen och Afghanistan kommer ges av SAK:s kommunikationschef Niclas Ericsson.

Biljetter till filmvisningen kan köpas för 50 kr här: https://bio.se/bokning/cinemaId/2124/sessionId/12298

BIO ZITA STOCKHOLM, 1 DECEMBER, KL 18.15–20.00