Nyheter

Kvinnor och barn utgör två tredjedelar av de dödade i Gaza

Kvinnor och barn i Gaza drabbas oproportionerligt hårt i kriget mellan Israel och Hamas. Detta gäller både antalet dödade och bristen på hälso- och sjukvård. Det rapporterar flera FN-organ.

Fram till den 3 november hade 2 326 kvinnor och 3 760 barn dödats på Gazaremsan sedan Israel inledde intensiva bombningar av området efter terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober. 67 procent av alla dödsoffer i Gaza utgörs av kvinnor och barn, enligt Gazas hälsoministerium.

All hälso- och sjukvård i Gaza har drabbats, vilket innebär att blivande mödrar, eller vård av nyfödda barn ofta inte kan ges. FN-organen uppskattar att omkring 50 000 kvinnor i Gaza väntar barn, och dagligen sker omkring 180 förlossningar. Då 14 sjukhus och 45 vårdkliniker är stängda tvingas vissa föda sina barn där de har tagit skydd, i sina hem, på gatan eller på överfyllda vårdavdelningar. 

Mödradödligheten väntas öka på grund av bristande tillång till vård. Många riskerar infektioner på grund av brist på rent vatten och brist på sjukvårdsmateriel. Enligt FN-organen innebär den svåra psykologiska situationen också att fler gravida får missfall av stressen eller att deras förlossningar blir för tidiga.

Sedan Israel skärpte blockaden – som inleddes redan 2007 – av Gaza för några veckor sedan, samt stängde av vattentillförseln till Gaza har tillgången på mat och vatten försämrats ytterligare. Därför ”kämpar mammor för att ge mat och omsorg till sina familjer, vilket ökar risken för undernäring, sjukdom och död”, skriver UNICEF, UNRWA, UNFPA och WHO i ett gemensamt uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV