Nyheter

Malin Björk blir EU:s chefs-valobservatör i Kongo

Malin Björk.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk har utsetts till EU:s chefs-valobservatör inför valen i Demokratiska republiken Kongo i december.

Den 20 december hålls såväl presidentval som parlamentsval och lokalval i Kongo, som är ett av Afrikas största länder, med över 90 miljoner invånare.

Malin Björk (V) har utsetts att leda EU:s delegation på tretton valobservatörer av EU:s utrikeschef Josep Borrell . Delegationen kommer att vara på plats i Kongo en första gång i slutet av november.

– Det känns otroligt hedrande och ansvarsfullt att få detta uppdrag, säger Malin Björk i en kommentar.

Syftet med EU:s valobservationer är att stödja och främja demokratiska principer, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Som vid alla internationella valobservationer ska observatörerna inte ingripa i valprocessen.

– Jag hoppas naturligtvis att valen kommer att präglas av lugn, transparens och inkludering. Förhoppningen är att EU:s och övriga länders och regioners, liksom de nationella valobservationsuppdragen på plats kommer att bidra till det, säger Malin Björk.

EU:s valobservatörsdelegation kommer att hålla en presskonferens i huvudstaden Kinshasa efter att valen genomförts och därefter publicera en rapport med rekommendationer inför de efterföljande valen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV