Fempers

Fortsatta protester för vapenvila i Gaza

Ljusmanifestation för de civila offren i kriget mellan Israel och Hamas i London under onsdagen.

Människor samlades utanför det brittiska parlamentet i London på onsdagskvällen med krav på en omedelbar vapenvila i Gaza. Protesten ägde rum samtidigt som parlamentet tog ställning ett förslag om vapenvila. Förslaget röstades dock ner, bland annat då många Labourmedlemmar avstod från att rösta.

”Sluta bomba Gaza”, och uppmaningar om att få ett slut på krigsbrott i Gaza var budskap som demonstranter skanderade på onsdagskvällen samtidigt som parlamentsledamöterna tog ställning till ett förslag om vapenvila. Förslaget, som hade lagts fram av det skotska partiet SNP, röstades ner med 293 röster mot 125. Detta bland annat då Labourpartiets ledare Keir Starmer hade uppmanat partimedlemmarna att avstå från omröstningen. Han hade istället lagt fram ett eget förslag som kritiserade Israels krigföring med krav på en längre humanitär paus, snarare än eldupphör. Flera Labourledamöter har nu antingen avgått från sina positioner eller sparkats för att de valde att rösta för vapenvila.

– Jag måste rösta med mina väljare, mitt huvud och mitt hjärta, som har känts som om att det ska brista av fasa för läget i Israel och Palestina under de senaste fyra veckorna, säger Jess Phillips i sitt avgångsbrev, rapporterar The Guardian. Sammanlagt röstade 56 Labourledamöter för vapenvila.

Under onsdagskvällen protesterade också omkring 200 personer genom en sittprotest på Birminghams största tågstation, med krav på vapenvila i kriget i Gaza. Deltagare höll i Palestinaflaggor och skanderade för ett fritt Palestina.

Stora propalestinska demonstrationer har hållits runt om i världen med krav på vapenvila i Gaza, och med anklagelser om att Israel genomför ett folkmord och en etnisk rensning av av palestinier. Stora protester har också hållits i anslutning till universitet i en rad länder. Under onsdagen protesterade studenter och lärare vid Colombia University i New York i protest mot att två grupper på universitetet har suspenderats – Students for Justice in Palestine och Jewish Voice for Peace.

Även protester till stöd för Israel har genomförts – i tisdags samlades tiotusentals i Washington under slagordet ”Aldrig mer”, med hänvisning till att Hamas attack mot Israel den 7 oktober var den dödligaste mot judar sedan Förintelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV