Nyheter

Våld mot kvinnor i fokus i EU-parlamentet i veckan

Malin Björk.

När EU-parlamentet träffas nästa vecka är våld mot kvinnor en av de viktigaste frågorna.

Den 25 november är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. På torsdag den 23 november kommer dagen att uppmärksammas med en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg.

Malin Björk är EU-parlamentets huvudförhandlare för direktivet mot trafficking och vänstergruppens medförhandlare för direktivet mot våld mot kvinnor. Båda direktiven förhandlas nu mellan EU-parlamentet och medlemsländerna i Rådet.
– Det är tuffa förhandlingar men jag hoppas verkligen att vi får igenom två bra lagstiftningar innan mandatperiodens slut. Från min sida är jag mest nöjd med att jag i EU-parlamentet fått igenom att sexköp av offer för trafficking ska förbjudas i hela EU. Det kommer att bli svårt att få igenom bland medlemsländerna, men vi kommer att kämpa stenhårt för det, säger Malin Björk.

– Även när det gäller direktivet mot våld mot kvinnor så fick vi igenom en bra position i parlamentet, med bland annat krav på en samtyckeslag liknande den i Sverige. Också här gäller det att trycka på de medlemsländer som bromsar.

På onsdag den 22 november kl. 13.30-15 har Malin Björk också bjudit in till ett seminarium. Ny forskning om hur ett de av de viktigaste internationella instrumenten mot våld mot kvinnor, Istanbulkonventionen, påverkar lesbiska, bi- och transkvinnor, kommer att presenteras.

Inför seminariet hålls en presskonferens kl 9.30 samma dag i presskonferensrummet Daphné Caruana Galizia, WEISS N -1/201. Presskonferensen kan också följas via denna interaktiva länk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV