Nyheter

Talibaner har gripit ännu en kvinnorättsaktivist

Kvinnorättsaktivisten Parisa Azada gripen av talibaner.

Kvinnorättsaktivisten Parisa Azada rapporteras ha gripits av talibanerna i Kabul i Afghanistan i början av förra veckan. Amnesty International uppmanar talibanerna att omedelbart släppa henne och andra fängslade kvinnorättsaktivister i landet. 

Amnesty International skriver på X, tidigare Twitter, att talibanernas fortsätta inskränkning på kvinnors och flickors rättigheter kan utgöra brott mot mänskligheten i form av könsförföljelse.

”Azada och andra kvinnorättsaktivister och kritiska röster, inklusive Manizha Siddiqi, Zhulia Parsi, Nida Parwani och universitetsläraren Rasoul Persi, måste omedelbart och ovillkorligen släppas”, skriver människorättsorganisationen på fredagen. 

Amnesty International vill se ett insamlande och bevarande av bevis på vad som kan utgöra brott under internationell rätt för att ställa ansvariga till svars, och uppmanar att detta bör ske av en oberoende internationell aktör.

Även Naseer Ahmed Faiq, Afghanistans ständiga representant i FN sedan 2021, kräver att Parisa Azada ska släppas fri och att han är djupt oroad över att ”talibanerna har gripit ännu en kvinnlig afghansk demonstrant”. Han betonar att gripandet står i strid med såväl islamisk rätt som kulturella värderingar i landet, samt ”grundläggande principer om mänskliga rättigheter och frihet”.

Parisa Azada är medlem i organisationen Women’s Movement for Justice and Freedom som bland annat har protesterat emot att talibanerna på införde krav på slöja och burqa för kvinnor och flickor efter deras maktövertagande i augusti 2021.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV