Nyheter

Högsta antalet femicid i världen på 20 år

Alarmerande, konstaterar Ghada Waly, chef för FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå.

89 000 kvinnor och flickor dödades runt om i världen under 2022 – trots att antalet sammanlagda mord under året föll. Antalet femicid 2022 är också högre än på två årtionden enligt en ny rapport från FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå och UN Women. 

Trots att antalet mord alltså föll under 2022 ökade antalet femicid, det vill säga mord på kvinnor för att de är kvinnor. 55 procent av alla femicid som har rapporterats utfördes av familjemedlemmar eller kvinnans partner. I genomsnitt dödas fler än 133 kvinnor och flickor dagligen av någon i sitt eget hem. Detta kan jämföras med att endast tolv procent av morden på män sker i deras hem, skriver UN Women och FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå (UNODC) som har publicerat rapporten ”Gender-related killings of women and girls (femicide/feminicide)”, i ett pressmeddelande. De skriver också att det troligtvis finns ett stort mörkertal.

– Det alarmerande antalet femicid är en viktig påminnelse om att mänskligheten fortfarande brottas med djupt rotad ojämställdhet och våld mot kvinnor och flickor, säger Ghada Waly, chef för FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå.

– Regeringar måste investera i institutioner som är mer inkluderande och utrustade för att sätta stopp för ansvarsfrihet, stärka det preventiva arbetet, och hjälpa offer, från de som hjälper i första ledet till rättsväsendet, för att stoppa våldet innan det är för sent, fortsätter hon.  

För första gången sedan FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå började publicera regionala uppskattningar på våldet har Afrika passerat Asien vad gäller flest antal totala offer, 20 000. I Nordamerika ökade antalet femicid som utfördes av en familjemedlem eller en partner med 29 procent mellan åren 2017 och 2022. I Karibien var ökningen 8 procent under samma period medan antalet minskade med 10 procent i Centralamerika och 8 procent i Sydamerika. I Europa har denna form av femicid minskat med 21 procent sedan 2010.