Nyheter

Anna-Maria Sörberg årets Jörn Svensson-pristagare

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelades årets Jörn Svenssons-pris på Vänsterdagarna.

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelas årets Jörn Svensson-pris. Priset delades ut på Vänsterdagarna som ägde rum i Göteborg i helgen.

Jörn Svensson-priset är instiftat av Vänsterpartiet och delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda. Årets pris tilldelades författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg.

Prisutdelningen skedde på Vänsterdagarna i Göteborg där Nooshi Dadgostar delade ut priset.

– Jörn Svensson var en viktig, frihetlig röst under en tid då få eller inga politiker var beredda att stå bakom de här frågorna. Än mindre erkänna den diskriminering och utsatthet som omgav dem. Vi är i en delvis ny och auktoritär tid och HBTQI-rörelsen måste ta nya tag för att göra motstånd, sade Anna-Maria Sörberg i samband med prisutdelningen.

Anna-Maria Sörberg är frilansjournalist och författare. Har skrivit om homonationalism, könskrig, hiv, queera relationer och åldrande. Mellan 1989 och 1999 arbetade hon som frilansreporter och producent för Sveriges Radio och som frilanskorrespondent i New York.

Bland hennes böcker märks Det Sjuka om konsekvenserna av en repressiv svensk hivpolitik, antologin Över regnbågen – röster ur en rörelse som hon var huvudredaktör för och Homonationalism om nya nationalistiska och konservativa vindar i gayvänliga” tider.

Anna-Maria Sörberg grundade Sveriges första queertidskrift ZON med bland andra Elina Grandin och Roger Wilson. Sörberg var också under tre år tidningen Kom Ut:s chefredaktör.”

Ur partistyrelsens motivering:
” Årets pristagare har varit aktiv i flera decennier som journalist och författare, och är känd både i och utanför HBTQI-sammanhang. Hon tar avstamp i HBTQI-perspektiven, men analyserar djupa strömningar och politiska uttryck i våra samhällen som har relevans och bäring långt utanför queer-samhället.

Hon är en del av HBTQI- rörelsen, men samtidigt en av dess mest allvarsamma kritiker. Hon ställer de svåra frågorna och kräver av HBTQI-rörelsen att den aldrig blir medgörlig, inställsam, eller en del av förtryckande maktstrukturer. Genom sin analys av en framväxande homonationalism har hon gått före och på ett avgörande sätt gett oss verktygen att göra motstånd. 

För allt sitt kritiska och reflekterande arbete tilldelas Anna-Maria Sörberg 2023 års Jörn Svensson pris.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV