Nyheter

EU kan införa inreseförbud mot våldsamma bosättare

Abdelazim Wadi hållerupp en affisch med brodern Ibrahim Wadi och brorsonen  Ahmed Wadi som bådade dödades av israeliska bosättare under en begravning den 12 oktober i år i den palestinska byn Qusra på ockuperade Västbanken.

Nästan hälften av EU:s 27 medlemsstater har sagt sig vilja införa visumförbud för våldsamma israeliska bosättare. Detta framkom när utrikesministrarna möttes i Bryssel i måndags. Bosättarvåldet har länge varit ett stort problem men i skuggan av kriget i Gaza har bosättare trappat upp våldet mot palestinier på Västbanken.

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell finns inget färdigt förslag på bordet än, men är på gång. Det kommer i så fall riktas mot ”personer som är kända för deras våldsamma aktiviteter, deras attacker mot palestinier på Västbanken” säger han, rapporterar EU Observer. I samband med det kommenterade han också Israels krigföring och kallade det en ”apokalyptisk” förstörelse av Gazaremsan, samt att Israel har dödat ”otroligt” många oskyldiga, och att upp till 70 procent av de omkring 18 000 palestinier som uppskattas ha dödats hittills är civila.

Det är framför allt Irland och Belgien som har drivit frågan inom EU om att införa visumförbud mot våldsamma bosättare. I måndags talade Irlands utrikesminister och vice regeringschef Micheál Martin om vikten att stoppa de våldsamma bosättarnas framfart ur både ett kortsiktigt och ett långsiktigt perspektiv.

– I Västbankens kontext är vi väldigt oroade för vad som händer och bosättarnas extrema våld på Västbanken som terroriserar palestinier och orsakar att palestinier tvångsförflyttas, genom att attackera skolor och förstöra skolor, sade han till medier under måndagen.

Mer än 260 palestinier dödade på Västbanken

Det israeliska bosättarvåldet mot palestinier och deras egendom har i många år varit ett omfattande problem, liksom det faktum att de sällan ställs till svars för det av israeliska myndigheter. Sedan Hamas attack mot Israel, och Israels intensiva bombningar av Gaza, har bosättarvåldet på ockuperade Västbanken intensifierats till de högsta nivåerna som FN någonsin har dokumenterat.

Minst nio palestinier har dödats av bosättare under de senaste två månaderna, och många andra har skadats när bosättare har gått till attack mot palestinska samhällen. Med dödsskjutningar som den israeliska armén har genomfört beräknas sammanlagt omkring 260 palestinier varav mer än 50 barn ha dödats på Västbanken. Dessutom har bosättare hotat mindre palestinska samhällen och tvingat flera av dess invånare på flykt.

Ett sådant exempel skedde vid midnatt den 9 november då israeliska bosättare tog sig in i byn Khirbet Tana i närheten av Nablus. De anlände i omkring 15 bilar, tillsammans med soldater som också var utrustade med en bulldozer. Bybor bands, misshandlades och förödmjukades, och hotades att lämna området, därefter förstörde bosättarna 25 boningstält som användes av byns 16 familjer, rapporterar den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem.

Bosättaren Elisha Yared till höger leds in till rätten i Jerusalem i augusti i år, misstänkt för inblandning i mordet på den palestinska tonåringen Qosai Mi'tan i byn Burqa
Bosättaren Elisha Yared till höger leds in till rätten i Jerusalem i augusti i år, misstänkt för inblandning i mordet på den palestinska tonåringen Qosai Mi'tan i byn Burqa. Yared har länge betecknats som en judisk extremist av Israels underrättelsetjänst Shin Bet. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg)

”Underminerar en tvåstatslösning”

Micheál Martin förklarade i måndags att Irland skulle uppmana till sanktioner mot de våldsamma bosättarna, samt att Irland kan komma att vidta egna sanktioner om inte EU kommer överens:

– Det kan bli väldigt specifika sanktioner, för det bosättarna gör i Västbanken underminerar alla möjligheter till en tvåstatslösning i Mellanöstern, som vi anser är den enda genomförbara lösningen i slutändan, sade han och påtalade att det är just en tvåstatslösning som är EU:s uttalade policy. Dessutom lyfte han det faktum att USA redan i förra veckan också beslutade om att införa visumförbud mot extremistiska bosättare som har deltagit i våld mot palestinier.

Detta har inneburit att Frankrike, Tyskland och Italien hör till de stater som ställer sig positiva till att införa ett visumförbud. Däremot motsätter sig länder som Österrike, Tjeckien och Ungern åtgärden.

– Situationen på Västbanken oroar oss, särskilt på grund av de allt för många fallen av våld som utförs av extremistiska bosättare, säger Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna, uppger EU Observer.

Yehuda Shaul: ”Organiserade attacker”

Yehuda Shaul är chef för den israeliska icke-statliga organisationen Breaking the Silence, som består av tidigare israeliska soldater som arbetar för att visa hur verkligheten ser ut på ockuperad palestinsk mark. Han understryker att de bosättare som EU nu riktar in sig mot handlar om organiserade och extremistiska personer, vars många övergrepp är allvarliga och väl dokumenterade:

– Vi talar inte om slumpmässiga stenkastare här. Vi talar om bosättare som tar påkar för att bryta ben och som kastar molotov cocktails i organiserade attacker, säger han till EU Observer.

För Irlands utrikesminister, som tidigare i höstas besökte Israel och Palestina, är det nödvändigt att EU agerar.

– Vi måste vara mycket tydliga: Jag anser att vi från EU-nivå inte tycker att det här beteendet från bosättarna på något sätt är acceptabelt men vi måste agera för att visa både symboliskt och i reella ordalag vårt motstånd mot det som sker i Västbanken just nu, sade Micheál Martin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV