Nyheter

Kate Cox har lämnat Texas för abort i annan delstat

Kate Cox rapporterades ha lämnat Texas på måndagen för en sen abort i en annan delstat.

Texas högsta domstol gick på måndagskvällen emot en lägre instans och beslutade att gravida Kate Cox inte ska ges undantag för en sen abort. Några timmar tidigare hade aborträttsorganisationen Center for Reproductive Rights som har representerat Cox meddelat att hon hade lämnat delstaten för abort utanför Texas.

På måndagen meddelade Center for Reproductive Rights chef Nancy Northup att Kate Cox inte kunde vänta längre och därför hade lämnat delstaten för att få en sen abort. Kate Cox var gravid i 20:e veckan men fick nyligen reda på att hennes barn bär på en allvarlig fosterskada, trisomi 18, och att det finns stor risk för att hon ska drabbas av missfall, något som också skulle kunna innebära allvarlig fara för Cox liv och för hennes fertilitet.

– Hennes hälsa står på spel. Hon har åkt in och ut på akuten och hon kunde inte vänta längre, säger Nancy Northup till CBS News.

På X, tidigare Twitter skriver Center for Reproductive Rights att delstatens agerande gentemot en av sina egna medborgare är ”motbjudande” och att Texas måste ställas till svars för det. ”Ingen människa borde behöva utstå vad Kate och hennes familj har utsatts för den här vevkan.”, skriver organisationen.

Hennes liv inte i tillräcklig fara enligt HD

Några timmar senare kom Texas högsta domstol fram till att Kate Cox hälsa inte var i sådan fara att det enligt lag går att göra undantag för att tillåta en sen abort. Texas tillåter bara undantag för abort efter sjätte graviditetsveckan om moderns liv är i fara eller om det handlar om att förhindra ”väsentlig nedsättning av en betydande kroppslig funktion”, något Fempers nyheter skrev om tidigare i veckan.

Enligt domstolen hade Cox läkare inte gjort det klart att hon i god tro försäkrat att hennes patients tillstånd var av den art att en abort enligt lagen skulle tillåtas. ”Domare har inte makten att utöka lagens undantag”, och måste respektera vad lagstiftarna har avsett med lagen, skriver domstolen i sitt beslut.

Enligt Center for Reproductive Rights är det här det första fallet där en gravid kvinna har stämt delstaten för att få en sen abort. I delstaten Kentucky lämnades en stämningsansökan in i förra veckan för att utmana delstatens två abortförbud, detta av en kvinna som är i åttonde graviditetsveckan, skriver CBS News.