Nyheter

Fred, jämställdhet och inkludering tillval i VM

Under fotbolls-VM kan de olika landslagen använda armbindlar med budskap från flera FN-organisationer genom ett samarbete med FIFA. Bland budskapen finns bland annat skydd för urfolk och våld mot kvinnor, inkludering och jämställdhet. UN Women Sverige välkomnar tilltaget.

Under slogan Football Unites the World – FIFA Women’s World Cup 2023 är syftet att visa på inkludering och samhörighet. FN:s olika organ som arbetar med mänskliga rättigheter och jämställdhet har i partnerskap med FIFA och de olika lagen arbetat fram teman och budskap. Bland annat jämställdhet, inkludering och fred.
 
Bland andra WHO, UNHCR och UN Women.  Budskapen för UN Women under fotbolls-VM kommer att vara Unite for Gender Equality och Unite for Ending Violence Against Women. I tillägg är Brasiliens landslagsspelare Marta Viera da Silva goodwill-ambassadör för UN Women och arbetar för sport som ett sätt att stärka jämställdhet och förändra stereotypa normer.
 
– Vi är så glada att FN och UN Women får vara en del av denna viktiga fotbollsfest! Ett VM är ett unikt tillfälle att tillsammans skapa glädje och samhörighet. Men fotboll kan göra mer än så, den kan bidra till att sätta ljuset på särskilt viktiga samhällsfrågor. Därför är det så bra att värdarna Australien och Nya Zealand och FIFA har öppnat upp för våra budskap om global inkludering, jämställdhet och samhörighet, säger Ulrika Grandin på UN Women Sverige i en kommentar.
 
Under alla 64 matcher under fotbolls-VM i Australien och Nya Zealand, 20 juli-20 augusti, kommer lagen att kunna välja armbindlar från olika FN-organisationer. Detta kommer att kompletteras med budskap på digitala LED-skärmar, flaggor och banners samt via social media.
 
 
De åtta budskapen:
 
• Unite for Inclusion – in partnership with UN Human Rights
• Unite for Indigenous Peoples – in partnership with UN Human Rights
• Unite for Gender Equality – in partnership with UN Women
• Unite for Peace – in partnership with UNHCR, the UN Refugee Agency
• Unite for Education for All – in partnership with the UN Educational, Scientific and
Cultural Organization (UNESCO)
• Unite for Zero Hunger – in partnership with the UN World Food Programme
• Unite for Ending Violence Against Women – in partnership with UN Women
• Football is Joy, Peace, Love, Hope & Passion – in partnership with the WHO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV