Evenemang

Joanna Helander på botaniska

LÖRDAG 22 JULI-22 AUGUSTI, GÖTEBORG

På utställningen visas bilder som är tagna under inspelningarna av filmerna Tvillingarna från Kraków, Återkomster och Teater Åttonde Dagen, några av de filmer konstnären Joanna Helander har gjort tillsammans med Bo Persson. Sen dess har de också ställts ut, blivit bokomslag, affischer, illustrationer i tidskrifter med mera. Lyfta ur sitt ursprungliga sammanhang har de stimulerat till de mest halsbrytande tolkningar. En iscensatt verklighet eller livets iscensättning?

𝗢𝗠 𝗝𝗢𝗔𝗡𝗡𝗔 𝗛𝗘𝗟𝗔𝗡𝗗𝗘𝗥: Joanna Helander är fotograf, filmare och författare, född och uppvuxen i Polen. Hon emigrerade till Sverige 1971 och är bosatt i Göteborg. Hon har givit ut en rad fotoalbum där hon ofta skildrat sitt forna hemland, till exempel Kobieta – om kvinnor i Polen, Gerard K – breven från Polen och Om Hon från Polen vore Här (om Nobelpristagaren i litteratur Wisława Szymborska).

Senast gav hon ut albumet Ladies Looking i samband en stor retrospektiv utställning på Fotofestivalen i Kraków.

Joanna Helander är också verksam som dokumentärfilmare och har tillsammans med Bo Persson gjort flera prisbelönade filmer bland annat den så kallade trilogin om Polen och nu senast Watching the Moon at Night – om terrorism och antisemitism.

𝗚𝗔𝗟𝗟𝗘𝗥𝗜 𝗙𝗟𝗢𝗥𝗔𝗦 𝗥𝗜𝗞𝗘
Öppet: Måndag-söndag, 10.00-19.00
𝗛𝗜𝗧𝗧𝗔 𝗧𝗜𝗟𝗟 𝗙𝗟𝗢𝗥𝗔𝗦 𝗥𝗜𝗞𝗘
En trappa upp över butiken/besökscentrum vid entrén

Fotografier – Joanna Helander • Utställning på Galleri Floras Rike
LÖRDAG 22 JULI
KL. 10:00–19:00
Göteborgs botaniska trädgård
Evenemang av Konstepidemin