Nyheter

Westin och Fjellander inviger Stockholm pride

 Helena Westin inviger Stockholm pride 2023 tillsammans med Elias Fjellander.

Stockholm Pride invigs av tradition av personer som är betydelsefulla för hbtq+-communityt. I år har styrelsen utsett Helena Westin och RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander.

Helena Westin inviger tillsammans med RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander Pride House den 31 juli.

Stockholm Pride växte fram ur EuroPride i Stockholm 1998. Vice ordförande för EuroPride -98, Helena Westin, är stolt över alla som fortsätter utveckla Stockholm Pridesedan starten.
– 1998 ville vi bara göra något som kunde förena vårt spretiga community, som kunde synas, gärna i media, och göra avtryck. Vi ville göra något att vara stolta över, något som folk kunde säga ’före och efter’ om. Som i bästa fall förändrade lite för oss hbtqi+-personer, säger Helena Westin i en kommentar.

– Vi lever i en tid där många krafter vill se enfald snarare än mångfald, rakt emot vad pride handlar om. För mig handlar pride om varje människas rätt att leva fritt och öppet. Det kämpar RFSL Ungdoms medlemmar för varje dag i hela landet, säger Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom

Pride Park invigs onsdagen den 2 augusti av Riksdagens talman Andreas Norlén, som får sällskap av dragduon Lillan och Tjorven som tagit dragqueens till nationalscenen Dramaten.  

– När Stockholm Pride firar 25 år känns det viktigt att lyfta fram både personer som var med i starten, personer som är aktuella idag och personer som är en del av framtiden – det tycker jag vi lyckats med. Givet den senaste tidens tråkiga händelser och debatt om dragqueens känns talare från dragscenen också helt självklart och viktigt, säger Fredrik Saweståhl, ordförande Stockholm Pride, om årets val av invigningstalare.

– Våra rättigheter politiseras, begränsas och tas ifrån oss. Vi ska alla rymmas under regnbågen och mötas i den fristad som är Pride. På vår barrikad får vi alla plats. Låt oss dansa, glittra och leva – tillsammans, säger Lillan och Tjorven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV