Krönika

Ingen jul i Gaza, julens huvudstad Betlehem och resten av Palestina 

Evin Incir (S), Europaparlamentariker och parlamentets huvudansvariga för relationerna med palestinska myndigheter.

”Nära 70 procent av alla dödade i Gaza är kvinnor och barn. Oskyldiga själar som bara drömde om att få leva i fred”, skriver Evin Incir i dagens krönika, och betonar att alla människor förtjänar fred och trygghet, även palestinier.

Julen är en period som borde präglas av värme, fred och hopp. Det är dock hjärtskärande att situationen i Israel och Palestina är just allt annat än det. 

Istället för snö faller nu bomber över Gaza och barnens enda önskan är att få leka i fred. Istället för ljus och glädje har julen ställts in i julens huvudstad Bethlehem och resten av Västbanken. Istället för lugn genomsyras tiden av lidande och osäkerhet i Östra Jerusalem. För palestinier är julen i år inte en fridfull och harmonisk tid. Vardagen präglas istället av bombernas dån, militärens aggression och skräcken av att förlora nära och kära.

Civila palestinier straffas för Hamas vidriga terroristattacker mot israeler. Attackerna mot civila israeler fördömdes med rätta av hela internationella samfundet och kraven om ovillkorlig frigivande av gisslan måste verkställas omedelbart så att de får fira högtiden med sina nära och kära i fred och säkerhet.

Varken Hamas eller Israel står över internationell rätt. Hamas terrorism rättfärdigar inte israeliska högerregeringens oproportionerliga respons, mattbombning av Gaza och ökad våld mot palestinier i resten av Palestina.

Nära 70 procent av alla dödade i Gaza är kvinnor och barn. Oskyldiga själar som bara drömde om att få leva i fred. Mammor som ville se sina barn växa upp i fred och säkerhet. Barn som kanske drömde om att få lära sig cykla, bada eller bara skratta och leka med sina kompisar. Istället släcktes deras ljus.
 
UN Women rapporterar att det i denna stund finns runt 50 000 kvinnor som är gravida i Gaza. Det innebär att runt 5 000 barn kommer födas in i misären på Gaza under kommande månad, runt 180 barn om dagen. Det uppskattas också att upp till över 10 000 barn redan har blivit faderlösa.
 
Då sjukhusen inte har fungerande el och annan nödvändig utrustning har blivande mammor ingen möjlighet att få hjälp. Nyfödda som föds med komplikationer har i praktiken ingen chans att överleva då rätt medicinsk utrustning saknas. Nyblivna föräldrar tvingas se på hur deras nyfödda barn inte kan få någon som helst hjälp. Det är ett trauma som för alltid kommer prägla dessa föräldrars liv.
 
Julen i år är ytterligare en påminnelse om det mänskliga lidandet som råder runt om i världen, men den erbjuder också en möjlighet till medkänsla, solidaritet och generositet. Den påminner oss om att varje individ, oavsett bakgrund eller omständigheter, förtjänar en fristad och en chans till hopp och fred.
 
Låt julen inte bara vara en tid för oss att fira, utan också en tid för att reflektera över våra privilegier. Låt oss sträva efter en värld där fred och trygghet är en rättighet för alla, inte endast för vissa, för alla folks frihet kräver hela världens fred. Och kanske kan denna högtid inspirera oss att bygga broar av förståelse och medkänsla.
 
Efter krav från oss socialdemokrater valde svenska regeringen till slut att rösta för en vapenvila i FN:s generalförsamling. Detta är såklart positivt men Sverige behöver göra mer för att få stopp på lidandet som varje dag drabbar oskyldiga palestinier, istället för att bli Hamas nyttiga idioter genom att strypa det ekonomiska stödet till Palestinska myndigheten, som år efter år har krävt en fredlig och politisk lösning och slut på ockupationen så att israeler och palestinier kan leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Jag hoppas att julen påminner SD-regeringen och utrikesminister Tobias Billström (M) om vikten av medmänsklighet. Alla människor förtjänar fred och trygghet, även palestinier.
 
Evin Incir (S), Europaparlamentariker och parlamentets huvudansvariga för relationerna med palestinska myndigheter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV