Nyheter

Korthårig ”fröken Frankrike” rör upp känslor

Eve Gilles till vänster, och Audrey Ho-Wen-Tsaï var de två finalisterna i tävlingen i lördags.

Eve Gilles vann på lördagskvällen skönhetstävlingen Miss France i staden Dijon i Frankrike. Hon rapporteras vara den första vinnaren med kort hår. Nu har hennes frisyr väckt känslor – kritiker menar att hon korades för att göra tävlingen mer ”woke”, men andra anser att kort hår är en icke-fråga.

20-åriga Eve Gilles kommer från Dunkerque och hon sade själv i samband med lördagens tävling att det var dags att ha en mer inkluderande syn på vad som är vackert. Hon rapporteras vara den första kvinnan med kort hår att vinna tävlingen i dess mer än hundraåriga historia.

– Vi är vana vid att se vackra fröknar med långt hår men jag valde en androgyn look med kort hår, sade hon efter att hon korats, rapporterar Le Monde.

Hon förklarade också under tävlingens gång att det var viktigt tävlingen utvecklades likväl som samhället i stort:

– Jag skulle vilja visa att tävlingen utvecklas och samhället med, att representation av kvinnor är olika, jag anser att skönhet inte är begränsat till en frisyr eller form som vi har…eller inte, sade hon, rapporterar Pink News.

Kritiker har på sociala medier bland annat gett uttryck för att andra kvinnor bättre förtjänade att vinna, med Audrey Ho-Wen-Tsaï (Miss Guayana) som en favorit. En användare på X, tidigare Twitter, ska ha skrivit att Miss France inte längre ”är en skönhetstävling” utan en tävling i wokeness eller politisk korrekthet, ”baserad på inkluderande”. Bland kommentarerna finns kritik mot Eve Gilles smala kropp, och att hon saknar ”kurvor”.

Kritiserades för ”gubbslem” i Sverige

Kritiker har också retat upp sig på att Eve Gilles inte vann ”folkets” röster, utan vann genom att tävlingens domare placerade henne i topp, hade inte domarnas röster spelat in hade hon hamnat på en tredjeplats, och Audrey Ho-Wen-Tsaï hade vunnit.

Men på X finns nu framför allt reaktioner mot att det skulle vara politiskt korrekt att en kvinna med kort hår vinner en skönhetstävling, många påpekar att kort hår på kvinnor har varit trendigt i olika perioder under lång tid och är en icke-fråga.

För tävlingen har det oavsett lönat sig att diskussioner förs om frisyrlängder eftersom det har inneburit att tävlingen har uppmärksammats utanför Frankrikes gränser. Och tävlingen har haft problem att förnya sig.

I Sverige uppmärksammades det konservativa i att bedöma kvinnors utseende bland annat när de feministiska konstnärerna i Unfucked Pussy, Fia-Stina Sandlund och Johanna Rytel, tog sig in på galan och vecklade ut en banderoll med budskapet ”gubbslem” på.

Det var länge Veckorevyn som arrangerade tävlingen men när Emma Hamberg blev chefredaktör 2000 slutade tidningen med tävlingen. Därefter arrangerades den under några år av TV 3, och sedan 2009 går den under namnet Miss Universe Sweden.

Skönhetstävlingar cis- och heteronormativa

Det finns också tävlingar som marknadsförs som mer inkluderande som Ms World International Woman – som vill stärka kroppspositivitet och mångfald. I somras vann Emma-Jay Webber, som är öppet lesbisk, vilket är ovanligt.

– I skönhetstävlingsindustrin som sådan finns det knappt någon hbtq+-historia. När jag vann min första titel blev jag den första öppet lesbiska kvinnan i brittiska skönhetstävlingar, och det var 2019, säger Emma-Jay Webber till Pink News.

I flera tävlingar har också transkvinnor ställt upp och i oktober i år blev Marina Machete den första transkvinnan att vinna Miss Portugal. I Italien får transkvinnor inte ställa upp, vilket i somras ledde till att över hundra transmän ställde upp i protest mot vad de anser är en transfobisk regel – enligt det italienska regelverket ska tävlande vara ”kvinnor från födseln”.