Nyheter

Hård kritik mot nya migrations- och asylpakten

Till vänster: Malin Björk (V) ”Det här är inte vår pakt”.

Det har tagit år av förhandlingar men på onsdagen har EU-parlamentet och EU-ländernas regeringar kommit överens om en gemensam migrations- och asylpakt. Roberta Metsola, talman i EU-parlamentet, kallade det en ”historisk dag”. Men många, bland annat Vänsterpartiet, är besvikna.
– Det här är inte vår pakt, säger Malin Björk.

Roberta Metsola beskriver den nya pakten som ett robust rättsligt ramverk: ”Som är mänskligt och rättvist för de som söker skydd, strikt med dem som inte är berättigade, hårt med de som exploaterar de mest sårbara”, sammanfattar hon på X, tidigare Twitter.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tackade bland annat kommissionär Ylva Johansson som har jobbat i många år med förhandlingarna. Ursula von der Leyen menar att den nya pakten kommer att skydda de som behöver skydd och att medlemsstaterna kommer att dela på arbetet genom att ”visa solidaritet med dem som skyddar våra yttre gränser”. Hon säger att pakten innehåller mer samarbete med ursprungs- och transitländer, samt bekämpa flyktingsmugglare och ”försäkra effektiva återvändanden” för de som inte har rätt att stanna i EU.

Många rättsorganisationer kritiska

Redan i måndags gick 50 icke-icke-statliga organisationer ut och pekade på allvarliga risker för mänskliga rättigheter om pakten genomförs så som den ser ut: ”Snarare än att rikta mer finansiering till fler läger, murar, och övervakning borde resurser gå till att skapa effektiva lösningar som baseras på skydd och hjälp, av den typ som ges till folk som flyr Ukraina. Europas solidaritet och engagemang för mänskliga rättigheter får inte definieras av vilken plats man kommer i från, ras, etnicitet eller immigrationsstatus”, skriver organisationen i ett gemensamt öppet brev som har skrivits under av organisationer som Action Aid International, Amnesty International, Rädda Barnen och Oxfam bland annat.

Flera av dessa var också snabba att kritisera överenskommelsen på onsdagen och menar att den kommer att minska rättigheterna för människor på flykt liksom försämra asylrätten inom unionen:

– Den här överenskommelsen kommer att försvaga europeisk asylrätt under årtionden framöver, säger Eve Geddie, chef för Amnesty Internationals avdelning för europeiska institutioner.

Hon menar att pakten kommer att öka lidandet för varje människa som försöker söka asyl i EU:

– Från sättet som de behandlas av länder utanför EUE, deras tillgång till asyl och rättslig hjälp vid Europas gräns, till deras mottagning i EU, har den här överenskommelsen utformats för att göra det svårare för människor att nå säkerhet, fortsätter Geddie.

Malin Björk: ”Inskränkning av asylrätten”

Vänsterpartiet är också kritiskt till migrations- och asylpakten.

– Det här är inte vår pakt. Det är en sorglig dag för alla oss som arbetat för en flyktingpolitik baserad på folkrätten och internationella åtaganden, på värdighet och solidaritet, säger Malin Björk, som är vänstergruppens förhandlare för ett av lagförslagen som ingår i pakten, i ett pressmeddelande.

Hon menar att pakten innebär en inskränkning av asylrätten. Detta då pakten innehåller möjligheten att snabbutreda människor som kommer till EU, och därefter avvisas till det land de kommer ifrån eller till länder de har passerat på väg till unionen. Malin Björk menar också att länderna i södra EU kommer att fortsätta få ta ett tungt ansvar för att ta emot människor på flykt och anser att överenskommelsen hade kunnat bli avsevärt bättre:

– Efter den brutala ryska invasionen av Ukraina visade EU att vi kan visa solidaritet för dem som söker skydd. Men istället för att lära oss av den erfarenheten så kommer dagens uppgörelse att institutionalisera och förvärra de värsta delarna av dagens praktik, med massförvar, olagliga direktavvisningar och gränsvåld, säger hon, och fortsätter:

– Att EU-institutionerna nu firar den här överenskommelsen, som avfärdats av alla som arbetar med flyktingmottagande och flyktingars rättigheter – och som välkomnas av extremhögern, känns inte värdigt, avslutar hon.